Veelgestelde vragen over de V-test®

GEGEVENS INVOEREN

Waar vind ik de V-test®?

Op vtest.vreg.be kan u de V-test® vinden.

Wat heb ik nodig om de V-test® te doen?

Niets. 

Als u uw laatste eindafrekening bij de hand hebt om de V-test® te doen, dan kan u uw meest recente jaarlijks verbruik invoeren. We hebben dan uw verbruik in kWh nodig, geen bedragen in euro. Maar ook zonder eindafrekening in de buurt kan u de V-test® doen, op basis van een inschatting van uw verbruik. 

Doe de V-test®

Hoe haal ik mijn energiegegevens bij Fluvius op voor de V-test®?

Hoeveel energie neemt u af van het net? Heeft u zonnepanelen? Injecteert u elektriciteit in het net? Die gegevens kan de V-test® ophalen uit uw Fluvius-profiel. U moet dan niets meer zelf invullen. Dat kan zowel voor gebruikers met een  digitale meter als met een klassieke meter. Zo hoeft u niet meer op zoek naar uw jaarlijkse afrekening. Ontdek de voordelen van een persoonlijk profiel.

Maak een persoonlijk 'Mijn V-test®'-profiel. Geef Fluvius de toestemming om uw gegevens met de V-test® te delen. Dat moet u maar 1 keer in orde brengen.

Wie kan die toestemming geven? Dat kan enkel de houder van het energiecontract doen:

 • Staat het energiecontract op uw naam? Dan bent u de houder van het energiecontract. U kunt dan via ‘Mijn Fluvius’ meteen toestemming geven.
 • Staat het energiecontract op naam van iemand anders, bijvoorbeeld uw partner? Dan zal Fluvius die persoon toestemming vragen via e-mail of brief.

Toestemming geregeld? Dan kunt u met 1 klik de V-test® uitvoeren. De V-test® toont om welke gegevens van Fluvius gebruikt worden. Zo zijn gebruikers zeker dat de V-test® de resultaten met het juiste verbruik berekent.

Doe de V-test®

Kan ik de V-test® ook doen als ik mijn verbruik niet ken?

Dat kan zeker! In dat geval kan u de V-test® ook doen op basis van een inschatting van uw verbruik. 

Ook als u uw verbruik kent, zal uw eindfactuur trouwens niet exact gelijk zijn aan de inschatting die de V-test® voor u maakt. U zal het komende jaar immers niet exact hetzelfde verbruiken als het voorbije jaar. 

Doe de V-test®

Kunnen bedrijven de V-test® ook doen?

Ja, ook de meeste bedrijven kunnen energiecontracten en energieleveranciers vergelijken via de V-test®. Alleen heel grote verbruikers – met een jaarverbruik van meer dan 100 MWh elektriciteit en meer dan 150 MWh aardgas – moeten een offerte op maat vragen bij de leveranciers.

Doe de V-test®

Wordt een Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) als een professionele klant beschouwd?

Ja, een Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) beschouwen we als een professionele afnemer (artikel 1.1.3., 67° van het Energiedecreet).

Doe de V-test®

RESULTATEN BEGRIJPEN

Zijn alle energiecontracten opgenomen in de V-test®?

Alle contracten van alle energieleveranciers op de Vlaamse energiemarkt zijn opgenomen in de V-test®.

Doe de V-test® 

Mijn contract staat niet in de lijst van de V-test®. Wat nu?

Alle contracten in de V-test® zijn contracten die leveranciers momenteel aanbieden. Staat uw contract niet in de lijst? Dan biedt uw leverancier dat niet meer aan.

Mijn leverancier staat niet in de lijst van de V-test®. Wat nu?

Alle contracten in de V-test® zijn contracten die leveranciers momenteel aanbieden. Staat een leverancier niet in de lijst? Dan biedt hij op dit moment geen contracten aan, bijvoorbeeld door een klantenstop. Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van die leverancier.

Zijn de energiecontracten die de V-test® vergelijkt altijd up-to-date?

Ja, de V-test® wordt continu aangepast met de meest recente energiecontracten en prijzen. U ziet enkel contracten waar u effectief op kan intekenen, met de prijzen die op vandaag worden aangeboden.

Doe de V-test®

Geeft de V-test® me altijd de juiste besparing?

Het resultaat van de V-test® is altijd een inschatting, zoals bij alle vergelijkingswebsites.

Hoeveel u uiteindelijk zal betalen, hangt allereerst af van uw precieze energieverbruik tijdens het komende jaar.

Als u volgens de V-test® bijvoorbeeld 150 euro bespaart, kan dat voordeel achteraf gezien misschien maar 120 euro zijn (als u meer verbruikt hebt door een strenge winter bijvoorbeeld, of wanneer u onverwacht een tijdje vaker thuis bent). Omgekeerd kan uw uiteindelijke voordeel misschien ook oplopen tot 180 euro (na een zachte winter bijvoorbeeld, of wanneer u toevallig op reis bent tijdens de koudste periode).

Daarnaast is het ook mogelijk dat de prijs die u per kWh betaalt, variabel is en dus verandert tijdens het jaar. Variabele energiecontracten evolueren immers mee met de prijzen op de energiebeurzen. Dan is het precieze bedrag van uw energiefactuur uiteraard nog moeilijker te voorspellen.

Doe de V-test®

De V-test® geeft andere resultaten dan de websites van de energieleveranciers en andere prijsvergelijkingswebsites. Hoe kan dat?

Afwijkingen tussen de prijzen in de V-test®, de websites van de leveranciers en andere prijsvergelijkingswebsites kunnen verschillende redenen hebben.

 • De V-test® gebruikt de verwachte energieprijzen voor de komende 12 maanden om de jaarprijs van variabele contracten in te schatten. Daardoor is de rangschikking juister en kan u contracten gemakkelijker vergelijken. 
  Leveranciers en andere prijsvergelijkers schatten de jaarprijs van een variabel contract meestal in op basis van prijzen uit het verleden. Daardoor is de prijs in de V-test® anders. 
 • Herberekening energieverbruik: de energie-afrekening waarop u zich baseert om de V-test® te doen, gaat meestal over een periode van minder of meer dan één jaar. Om uw verbruik zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen, kan u dat in de V-test® herrekenen naar een periode van precies één jaar. Veel simulatiemodules op websites van leveranciers hebben die mogelijkheid niet, waardoor de getoonde prijzen mogelijk gebaseerd zijn op een verschillend verbruik. En dus zullen verschillen.

Hoe interpreteer ik de variabele energieprijzen in de V-test®?

WELK CONTRACT KIEZEN?

Kies ik best altijd het goedkoopste energiecontract uit de V-test®?

Dat hangt af van wat u belangrijk vindt. Naast de prijs spelen nog een aantal factoren mee:

 • Vaste of variabele energiecomponent : net zoals bij een woonlening kan u kiezen voor een energiecontract met vaste energiecomponent (die niet verandert) of met een variabele energiecomponent (die mee daalt of stijgt met de prijzen op de energiebeurzen). Bij stijgende energieprijzen bent u beter af met een vast contract, bij dalende energieprijzen profiteert u mee met een variabel contract. Voor u een contract kiest, maakt u dus best voor uzelf uit hoeveel prijsrisico u bereid bent te lopen.
 • Looptijd: kiest u liefst een energiecontract van onbepaalde duur, of een contract van bepaalde duur (1 tot 5 jaar) dat u elk jaar moet vernieuwen? Opgelet: als u zelf geen actie onderneemt, wordt uw contract stilzwijgend verlengd, mogelijk naar een ander en duurder tarief.
 • Herkomst van de geleverde elektriciteit: als u het belangrijk vindt waar de energie die u verbruikt vandaan komt, kan u de Herkomstvergelijker gebruiken. Wil u er zeker van zijn dat u alleen groene (duurzame, hernieuwbare) energie verbruikt, dan kan u dat controleren door de Groencheck te doen.

Daarnaast moet u er bij stilstaan dat er aan bepaalde contracten voorwaarden verbonden zijn. Zo ontvangt u bij sommige contracten geen facturen op papier, maar enkel per e-mail. Of kan u de klantendienst enkel online of per e-mail bereiken en niet telefonisch. Betalen via domiciliëring is bij sommige contracten verplicht, of je moet een voorschot voor een jaar betalen bij de start van het contract. Al die informatie kan u in de V-test® terugvinden bij de details van een contract.

Doe de V-test®

Ik heb mijn keuze gemaakt, maar ik vind het contract niet op de website van de leverancier.

Alle contracten in de V-test® zijn contracten die leveranciers momenteel aanbieden. Wilt u een contract afsluiten? Klik dan op ‘Meer details’ bij het contract dat u gekozen hebt. Daar vindt u via ‘Contract afsluiten’ de link naar de website van de leverancier, zoals u op de afbeelding ziet. Als dat mogelijk is, komt u terecht op een webpagina waar u meteen het gekozen contract kan afsluiten. Leveranciers hebben niet altijd een aparte pagina per product. Vindt u het gekozen product niet terug? Dan neemt u best contact op met de leverancier. 

HOE DE V-TEST® GEBRUIKEN?

Kan ik de V-test® gebruiken om mijn huidige contract te vergelijken met nieuwe contracten?

Ja, dat kan. Met een persoonlijk profiel kan u kiezen om uw contract ook in de resultatenlijst te zien. Zo ziet u in één oogopslag of u nog goed zit met uw huidig contract. En vergelijkt u makkelijk met prijzen en tariefkaarten van andere contracten. 

Doe de V-test®

Hoe vaak moet ik de V-test® doen om zoveel mogelijk te besparen op mijn energiefactuur?

We raden aan om de V-test® toch zeker elk jaar opnieuw te doen om te kijken of u nog wel van het meest voordelige tarief geniet. Contracten van bepaalde duur worden immers vaak na het einde van de contractperiode stilzwijgend verlengd, waardoor de kans reëel is dat uw leverancier u een nieuw, minder voordelig tarief aanrekent. Maar ook voor contracten van onbepaalde duur is het aangewezen om zeker elk jaar opnieuw de V-test® te doen. 

Doe de V-test® 

Hoeveel kan ik besparen met de V-test®?

Dat verschilt van energieverbruiker tot energieverbruiker. Hoeveel u kan besparen door contracten te vergelijken, hangt natuurlijk af van uw huidige contract en uw huidige leverancier, en van uw persoonlijke situatie. Maar voor een gemiddeld gezin zit er tussen het goedkoopste en het duurste contract op de markt op jaarbasis toch al snel een paar honderd euro verschil. Vergelijken loont dus absoluut.

Doe de V-test®

GROEPSAANKOPEN

Zijn groepsaankopen mee opgenomen in de V-test®?

Ja, groepsaankopen staan in de resultatenlijst van de V-test® op twee voorwaarden:

 1. De prijs is gekend. De organisatoren van groepsaankopen organiseren aparte veilingen. Welk energiecontract krijgen de deelnemers aangeboden aan welke prijs? Dat is pas geweten nadat die veiling is gebeurd. Pas dan kan de groepsaankoop in de V-test® worden opgenomen.
 2. Iedereen kan inschrijven op de groepsaankoop. Of er is enkel een geografische beperking, bijvoorbeeld een groepsaankoop enkel voor inwoners van een bepaalde provincie. We tonen in de V-test® dus geen groepsaankopen waar bijvoorbeeld enkel medewerkers van een bepaald bedrijf of leden van een bepaalde vereniging aan kunnen meedoen.

Doe de V-test®

Krijg ik met een groepsaankoop geen voordeliger contract dan de contracten uit de V-test®?

Dat is mogelijk, maar groepsaankopen zijn niet altijd een garantie op de meest voordelige prijs. Aan groepsaankopen neemt slechts een beperkt aantal leveranciers deel, terwijl de V-test® alle energiecontracten van alle energieleveranciers in Vlaanderen vergelijkt. Vergelijk het aanbod dat u via een groepsaankoop ontvangt, daarom best ook nog even met het andere aanbod in de V-test®. Ontdek waarop u moet letten bij een groepsaankoop.

Doe de V-test®