Elektriciteitsmeter

Enkelvoudige meter

Als u maar 1 elektriciteitsmeter hebt, wordt uw elektriciteitsverbruik zowel overdag als 's nachts geregistreerd op deze ene meter. Leveranciers bieden klanten met een enkelvoudige meter 1 energieprijs aan. In principe is een tweevoudige meter die uw dag- en nachtverbruik apart registreert voordeliger als u vooral ’s nachts en tijdens het weekend verbruikt. Eigenaars van zonnepanelen daarentegen zijn dikwijls beter af met een enkelvoudige meter.
 

Dag- en nachtmeter

Als u 2 elektriciteitsmeters hebt, beschikt u over een dag- en nachtmeter. De dagmeter meet het elektriciteitsverbruik tussen 6 en 21 u. of tussen 7 en 22 u., afhankelijk van uw gemeente en netbeheerder. De nachtmeter meet tussen 21 en 6 u. of tussen 22 en 7 u. Ook het verbruik tijdens het weekend wordt op uw nachtmeter geregistreerd. Opgelet: het verbruik op een wettelijke feestdag die tijdens de week valt, wordt op de dagmeter geregistreerd. Uw meter schakelt automatisch van dag naar nacht en omgekeerd.
Leveranciers bieden een aparte prijs aan als u 2 meters hebt. Het nachtverbruik is goedkoper omdat ‘s nachts minder elektriciteit verbruikt wordt.
 

Uitsluitend nachtmeter

Deze meter telt het verbruik via een afzonderlijk elektriciteitscircuit waarop uitsluitend verwarmingstoepassingen mogen worden aangesloten (bijvoorbeeld accumulatieverwarming en warmwaterboilers).
Dit circuit is actief tijdens de nachturen en zorgt voor het opladen van de verwarmingstoepassingen. Het exacte tijdstip van aan- en uitschakelen hangt af van uw gemeente en netbeheerder. De inschakelingen worden in elk geval gespreid tussen 21 u. 's avonds en middernacht, zodat het distributienet niet overbelast wordt. Bovendien garandeert uw netbeheerder elke nacht minstens 8 à 9 uren om op te laden. Tijdens extreem koude dagen wordt soms nog een extra oplaadperiode voorzien in de namiddag.
Het tarief voor een uitsluitend nachtmeter is doorgaans goedkoper dan het dag- en nachttarief.
 

Drievoudig uurtariefmeter

Het drievoudig uurtarief wordt niet meer toegepast. Het dateert uit de periode voor de vrijmaking van de energiemarkt.
Tijdens bepaalde uren van de dag werd een piektarief aangerekend dat duurder was dan het dagtarief. Hiervoor werd een speciale meter geplaatst met 3 of 4 tellers, in combinatie met aangepaste (verwarmings-)toestellen. Om een hoog elektriciteitsverbruik tijdens de dure piekuren te vermijden, schakelde de meter de verwarming uit of aan.

Als u over een dergelijke meter beschikt, moet u uw installatie niet laten aanpassen. U kunt net zoals alle andere verbruikers kiezen voor de leverancier die het best bij u past. Uw leverancier zal het drievoudig tarief omzetten naar tweevoudig uurtarief. Het verbruik tijdens de zogenaamde 'piekuren' telt hij op bij het dag- en/of nachtverbruik.
Wij raden u wel aan de leverancier van uw keuze vooraf in te lichten over uw drievoudig tarief. Om het comfort en het verbruik in de nieuwe situatie te verbeteren, kunt u bovendien een installateur vragen om uw toestellen aan te passen.
 

Budgetmeter

Bij een budgetmeter moet u een elektriciteits- of aardgasmeter opladen door vooraf te betalen. U zou het kunnen vergelijken met de prepaidkaarten van gsm's.
Een budgetmeter geeft u de mogelijkheid om uw geld goed te beheren en uw energie rationeel te gebruiken. U kunt niet kiezen voor een budgetmeter. Deze meter wordt enkel geïnstalleerd bij verbruikers die schulden hebben bij hun netbeheerder en door hem (als sociale leverancier) worden beleverd.
Meer informatie over de budgetmeter
 

Meter met terugdraaiende teller

Meters draaien terug als er elektriciteit geïnjecteerd wordt in het net in plaats van afgenomen. Als u zonnepanelen hebt en deze meer stroom opwekken dan u verbruikt bijvoorbeeld. Let op: een terugdraaiende teller is enkel toegelaten bij installaties met een maximaal vermogen van 10 kW. De meeste meters in woningen zijn terugdraaiende tellers.

Nog een vraag over dit onderwerp?

Contacteer uw netbeheerder.

Vreg is de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt
Heeft u een vraag? Mail of bel 1700