Aardgasmeter

Het aardgasverbruik wordt gemeten op de gasmeter. Anders dan bij elektriciteit bestaan er voor aardgas geen verschillende meters. Een budgetmeter voor aardgas is wel mogelijk.
Een gasmeter meet niet in kWh, maar in kubieke meter (m³). Op uw factuur wordt m³ vaak omgezet in kWh via een formule op maat van uw situatie. De netbeheerder voert allerlei metingen en berekeningen uit, waarvan hij het resultaat bezorgt aan uw leverancier.

Een m³ aardgas bevat tussen 9,5278 en 12,7931 kWh.

De omzettingscoëfficiënt geeft de calorische waarde van het aardgas weer. Deze verschilt op maandbasis van het ene geaggregeerde ontvangststation (GOS) tot het andere. Deze geaggregeerde ontvangststations dienen om de druk te verminderen van het aardgas dat van de hogedrukleidingen van Fluxys, de transmissienetbeheerder voor aardgas, naar het lagedruk distributienet van de netbeheerders stroomt. Meestal zijn er verschillende geaggregeerde ontvangststations per netbeheerder. Hierna vindt u de calorische waarden voor de verschillende DNB's:

Omrekening van m³ naar kWh

Uw netbeheerder kan via uw adres nagaan welk type gas (hoog- of laagcalorisch) bij u geleverd wordt.
Hieronder vindt u de meest recente omrekeningscoëfficiënten:

Laagcalorisch: 10,22 (gemiddelde voor 2016)
Wie laagcalorisch gas heeft, verbruikt voor eenzelfde verwarming in volume (m³) méér gas dan iemand die hoogcalorisch gas heeft maar er wordt een lagere omrekeningscoëfficiënt (van m³ naar kWh) gebruikt.

Hoogcalorisch: 11,51 (gemiddelde voor 2016)
Wie hoogcalorisch gas heeft, verbruikt voor eenzelfde verwarming in volume (m³) minder gas dan iemand die laagcalorisch gas heeft maar er wordt een hogere omrekeningscoëfficiënt (van m³ naar kWh) gebruikt.

Voorbeeld:

  • U hebt laagcalorisch gas en u verbruikt op jaarbasis 1.000 m³? Doe dan 1.000 x 10,22 = 10.220 kWh
  • U hebt hoogcalorisch gas en u verbruikt op jaarbasis 1.000 m³? Doe dan 1.000 x 11,51 = 11.510 kWh
     

Nog een vraag over dit onderwerp?

Contacteer uw netbeheerder.

Vreg is de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt
Heeft u een vraag? Mail of bel 1700