De prijs van uw energie wordt bepaald door verschillende factoren. Uiteraard zal uw aardgas- en elektriciteitsverbruik een belangrijke rol spelen, maar ook nettarieven en heffingen tellen mee. U betaalt uw energie rechtstreeks aan uw energieleverancier.
Er beweegt heel wat rond energie. Hoge prijzen, onder andere door onze afhankelijkheid van het buitenland. De zoektocht naar schone alternatieven voor olie, kolen en aardgas. En de opkomst van heel veel nieuwe energietechnologieën.
Wat kan u doen? Hoe kan u besparen op uw elektriciteitsfactuur? Dat vatten we samen in 6 basisprincipes.
De prijs van uw energie wordt bepaald door verschillende factoren. Uiteraard zal uw aardgas- en elektriciteitsverbruik een belangrijke rol spelen, maar ook nettarieven en heffingen tellen mee voor uw energiefactuur.
Hoeveel energie u verbruikt, zal afhangen van heel wat verschillende factoren. Hoe groot is uw woning? Hoe goed is ze geïsoleerd? Hoeveel mensen wonen er? Hoe streng is de winter het afgelopen jaar geweest? Hebt u zonnepanelen die energie opwekken? Hoe zuinig springt u om met energie? Niet alles hebt u zelf in de hand – denk maar aan de seizoenschommelingen en de temperaturen – maar u kunt uw energieverbruik voor een groot deel zelf sturen.
U betaalt uw energie rechtstreeks aan uw energieleverancier. Er zijn vier soorten facturen: een maandafrekening, een jaarafrekening of eindafrekening, voorschotfacturen en een slotfactuur.
Energie is een aanzienlijke kost, en neemt een flinke hap uit het huishoudbudget. Kwetsbare gezinnen kunnen op de energiemarkt op extra bescherming rekenen. Verschillende maatregelen bewaken de rechten van de consument en vermijden dat mensen zonder energie vallen.