Energieprijs, verbruik en facturen

De prijs van uw energie wordt bepaald door verschillende factoren. Uiteraard zal uw aardgas- en elektriciteitsverbruik een belangrijke rol spelen, maar ook nettarieven en heffingen tellen mee. U betaalt uw energie rechtstreeks aan uw energieleverancier. Die stuurt u drie soorten facturen: een jaarafrekening die op basis van het verschil tussen twee meterstanden in kaart brengt hoeveel energie u het afgelopen jaar verbruikte, voorschotfacturen om te vermijden dat u al uw energie in één keer moet betalen, en een slotfactuur als u verhuist of van energieleverancier verandert.

Tv kijken

Energieprijs

De prijs van uw energie wordt bepaald door verschillende factoren. Uiteraard zal uw aardgas- en elektriciteitsverbruik een belangrijke rol spelen, maar ook nettarieven en heffingen tellen mee voor uw energiefactuur.

Energieverbruik

Hoeveel energie u verbruikt, zal afhangen van heel wat verschillende factoren. Hoe groot is uw woning? Hoe goed is ze geïsoleerd? Hoeveel mensen wonen er? Hoe streng is de winter het afgelopen jaar geweest? Hebt u zonnepanelen die energie opwekken? Hoe zuinig springt u om met energie? Niet alles hebt u zelf in de hand – denk maar aan de seizoenschommelingen en de temperaturen – maar u kunt uw energieverbruik voor een groot deel zelf sturen.

Energiefacturen

U betaalt uw energie rechtstreeks aan uw energieleverancier. Die stuurt u drie soorten facturen: een jaarafrekening die op basis van het verschil tussen twee meterstanden in kaart brengt hoeveel energie u het afgelopen jaar verbruikte, voorschotfacturen om te vermijden dat u al uw energie in één keer moet betalen, en een slotfactuur als u verhuist of van energieleverancier verandert.

Consumentenbescherming en sociaal energiebeleid

Energie is een aanzienlijke kost, en neemt een flinke hap uit het huishoudbudget. Kwetsbare gezinnen kunnen op de energiemarkt op extra bescherming rekenen. Verschillende maatregelen bewaken de rechten van de consument en vermijden dat mensen zonder energie vallen.

Consumentenbescherming en sociaal energiebeleid