6 basisprincipes voor een lagere elektriciteitsfactuur

Hoe kan u besparen op uw elektriciteitsfactuur? Dat vatten we samen in 6 basisprincipes.

Klik door voor nog veel meer tips
 

6 basisprincipes: meten, minderen, spreiden, zonnen, sturen en testen  

1. Meten

Volg uw verbruik op mijn.fluvius.be
U wint altijd wanneer u bewust omgaat met uw elektriciteit. Uw digitale meter helpt u daarbij. Registreer u op mijn.fluvius.be. Krijg inzicht in uw verbruik (kWh) en hoeveel elektriciteit u tegelijk verbruikt (kW). Ontdek wat uw grootste stroomverbruikers zijn en op welk moment uw hoogste pieken vallen. 

Alles over de digitale meter (Fluvius)

2. Minderen

Alle beetjes helpen
De goedkoopste en milieuvriendelijkste elektriciteit is degene die u niet verbruikt. Kies voor elektrische toestellen met een groen energielabel. Vervang oude lampen door ledlampen. En vermijd sluimerverbruik.  

Slank je energieverbruik af, verlaag je energiefactuur (Energywatchers)

3. Spreiden

Vermijd hoge pieken in uw elektriciteitsverbruik
Hoe drukker het wordt op het elektriciteitsnet, hoe belangrijker het wordt om ons verbruik te spreiden. Zeker voor toestellen die meer elektriciteit vragen, zoals een warmtepomp , elektrische auto en elektrische warmwaterboiler . Maakt het niet uit wanneer ze werken? Zet ze dan aan op een ander moment. 

Wat is het capaciteitstarief en hoe wordt het berekend?

4. Zonnen

Verbruik op het ritme van de zon 
Niet echt zonnen, natuurlijk. Wel: plan uw verbruik zo veel mogelijk als de zon schijnt. Kan u de elektriciteit van uw zonnepanelen niet zelf gebruiken? Deel of verkoop die dan aan vrienden, buren of familie.

Zonnepanelen en de energietransitie

5. Sturen

Maak uw toestellen energieslim
Door uw toestellen slim aan te sturen, kan u heel wat besparen. Stel timers in op uw (vaat)wasmachine en droogkast om uw verbruik te spreiden. Kies voor een slimme laadpaal of een slimme aansturing van uw warmtepomp . Maak ook uw digitale meter nóg slimmer door er apps aan te koppelen.

Haal meer uit uw digitale meter (blog)

6. Testen

Herzie regelmatig uw elektriciteitscontract
Het voordeligste energiecontract voor u? Of graag groene elektriciteit? Hebt u zonnepanelen maar nog geen terugleveringscontract? Doe regelmatig de V-test® en kies het contract dat het best bij u past.

Doe de V-test