Nieuwe nettarieven 2023
Publication date: 22 november 2022

Haal meer uit uw digitale meter

Tegen 1 juli 2029 vervangt Fluvius bij alle Vlamingen de klassieke elektriciteitsmeter door een digitaal exemplaar – goed voor zo'n 6 miljoen meters. Met zo’n digitale meter volgt u uw energieverbruik op de voet, hebt u een ruimere keuze aan energiecontracten en deelt u energie.

Profiteert u al van alle voordelen

Hebt u al een digitale meter en logde u nog nooit in op Mijn Fluvius? Dan is dit het moment. Want dit kunt u er allemaal mee doen: 

 • Ken uw verbruik, verslinders en pieken.
  Als u regelmatig uw verbruik checkt op Mijn Fluvius, dan weet u welke energieverslinders u het best een toontje lager kunt laten zingen en merkt u eventuele problemen sneller op. Zo staat u nooit voor vervelende verrassingen als u uw elektriciteitsfactuur krijgt. 

 • Een afrekening per maand of per jaar? Kies zelf wat u het best vindt.
  Standaard krijgt u een jaarafrekening in de bus. Maar met een afrekening per maand volgt u uw elektriciteitsverbruik veel makkelijker op. U betaalt alleen nog wat u verbruikt – geen te hoge of te lage voorschotten meer. Lees meer over de voor- en nadelen van een jaar- en maandfrekening

 • Dynamisch elektriciteitscontract? Verbruik op de voordeligste uren.
  Sommige leveranciers bieden dynamische elektriciteitscontracten aan. Uw energieprijs hangt dan af van de prijzen op de energiebeurs en variëren elk uur. Omdat die prijzen meestal een dag op voorhand bekend zijn, kunt u uw verbruik daarop afstemmen. U laadt dan uw auto op en wast op de uren dat de elektriciteitsprijs het laagst ligt. Met een energiemanagementsysteem (EMS) kan dat zelfs automatisch. Doe de V-test® om te ontdekken of een dynamisch elektriciteitscontract iets voor u is, en krijg een overzicht van de aanbieders.

 • Terugleveringscontract? Verkoop de elektriciteit die u op het net zet. 
  Uw digitale meter registreert de elektriciteit die afneemt van het net apart van de elektriciteit die u op het net zet. Uw teruggeleverde elektriciteit kan u verkopen aan een leverancier. Doe de V-test® om het meest voordelige terugleveringscontract te vinden. 

 • Deel of verkoop uw zonne-energie.
  Met een digitale meter kan u de elektriciteit van uw zonnepanelen die u niet direct zelf verbruikt delen (met uzelf) of verkopen (aan iemand anders). U kan
  • energie delen tussen uw eigen verblijven;
  • energie verkopen of aan anderen of gratis wegschenken;
  • energie delen met mensen in het hetzelfde gebouw of binnen een energiegemeenschap.
   Ontdek meer over energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop.

 • Verbruik bewust en betaal minder.
  Vermijdt u hoge pieken door uw grootste stroomverbruikers te spreiden? Dat is niet alleen goed voor het elektriciteitsnet, maar loont ook op uw factuur. Ook uw zelfverbruik verhogen, door uw verbruik te plannen wanneer de zon schijnt, zorgt voor een lagere factuur. Past u uw gedrag aan? Met een digitale meter hebt u meer mogelijkheden om te besparen.  

 

 

Moet u zelf iets voor de installatie van uw digitale elektriciteitsmeter doen?
Nee, Fluvius organiseert de uitrol van de digitale meters per gemeente en per regio. Ze nemen contact met u op om een afspraak te maken. Hebt u nog geen digitale meter en wilt u weten wanneer u aan de beurt bent? Surf dan naar www.fluvius.be/planningschecker en vul de EAN-code van uw elektriciteitsmeter in.

Kunt u eerder dan voorzien een digitale meter ontvangen? 
Is uw gemeente nog niet aan de beurt, maar wilt u toch zo snel mogelijk uw digitale meter? Dan kunt u de plaatsing van uw digitale meter aanvragen.

Delen via