Aansluitingen

Wil u een nieuwe aansluiting voor aardgas en/of elektriciteit voor uw woning of uw bedrijf? Is uw aansluiting beschadigd? Ontsnapt er aardgas of valt de elektriciteit uit? Eén adres: uw distributienetbeheerder. Die brengt aardgas en elektriciteit bij u binnen.

Veelgestelde vragen over aansluitingen

Is een aansluiting verplicht?

Nee, u kan perfect in uw eigen energie voorzien, zonder een aansluiting op het distributienet.

Let op, het is wel verplicht om een niet-mobiele productie-installatie (bv. zonnepanelen) die in eilandmodus werkt aan te melden bij de VREG. Voor meer info: https://www.vreg.be/nl/directe-lijnen-en-leidingen.

Moet ik een batterij aanmelden?

Ja, een thuisbatterij die verbonden wordt met het distributienet moet net zoals een decentrale productie-eenheid (bv. zonnepanelen) aangemeld worden bij Fluvius.

Als u een batterij of een decentrale productie-installatie in eilandwerking plaatst (dit wil zeggen nooit verbonden met het distributienet), hoeft u dit niet aan Fluvius te melden. Dit moet wel aan de VREG gemeld worden. Voor meer info: https://www.vreg.be/nl/directe-lijnen-en-leidingen.

Deze meldingsplicht geldt sinds 24 oktober 2019.

Is een aansluiting overal mogelijk?

Voor elektriciteit kan iedereen in Vlaanderen in principe aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Dat is niet het geval voor aardgas. U vraagt aan uw netbeheerder of een aardgasaansluiting voor uw woning of vestiging mogelijk is.

Wie is mijn netbeheerder?

Hoeveel kost een aansluiting?

De kostprijs van een aansluiting hangt af van de netbeheerder, maar ook van het type aansluiting. U betaalt de aansluiting rechtstreeks aan uw netbeheerder, deze afrekening is ook de enige die niét via uw energieleverancier(s) gebeurt.
U kan de aansluitingstarieven opvragen of raadplegen op de websites van de netbeheerders.

Wie is mijn netbeheerder?

Hoe kan ik een aansluiting aanvragen voor bij mij thuis?

Als u een aansluiting voor gas en/of elektriciteit wil, kan u daarvoor een aanvraag indienen bij uw netbeheerder. Die brengt de aansluiting dan zo snel mogelijk in orde.

Wie is mijn netbeheerder?

Hoe kan ik een aansluiting aanvragen voor mijn bedrijf?

De grote meerderheid van de bedrijven dient ook gewoon een aanvraag in bij de netbeheerder.
Alleen grote bedrijven die heel veel energie gebruiken, kunnen rechtstreeks op het hoogspanningsnet en/of het hogedruknet worden aangesloten. Ze moeten daarvoor aankloppen bij Elia (elektriciteit) of Fluxys (aardgas).