Mogelijkheden digitale meter

Mogelijkheden digitale meter

De digitale energiemeter biedt verschillende mogelijkheden en voordelen. Dit kan u er allemaal mee doen:   

 • Automatische meteropname  
  De digitale meter stuurt uw meterstanden automatisch door naar Fluvius. Fluvius bezorgt op zijn beurt de nodige gegevens aan uw energieleverancier.  
   
 • Ken uw verbruik, verslinders en pieken.
  U kan uw verbruik makkelijk checken op Mijn Fluvius. Zo weet u welke energieverslinders u het best een toontje lager kunt laten zingen. U kan uw verbruik zelfs per kwartier opvolgen.  

  De digitale meter heeft ook oog voor uw privacy. Via het online energieportaal kan u op elk moment controleren en meebepalen wie toegang krijgt tot uw verbruiksgegevens.   

  Wist u dat u op de gebruikerspoort van de digitale meter toepassingen kan aansluiten om uw verbruik op te volgen? Een overzicht van die toepassingen vindt u op www.maakjemeterslim.be.  
   
 • Een afrekening per maand of per jaar? Kies zelf wat u het best vindt. 
  Standaard krijgt u een jaarafrekening in de bus. Met de digitale meter kan u kiezen voor maandafrekening. Met een afrekening per maand volgt u uw elektriciteitsverbruik veel makkelijker op. U betaalt alleen nog wat u verbruikt en geen voorschotten meer. Lees meer over de voor- en nadelen van een jaar- en maandfrekening.  
   
 • Dynamisch elektriciteitscontract? Verbruik op de voordeligste uren. 
  Met een digitale meter kan u kiezen voor een dynamisch elektriciteitscontract. Uw energieprijs hangt dan af van de prijzen op de energiebeurs en variëren elk uur. Omdat die prijzen meestal een dag op voorhand bekend zijn, kan u uw verbruik daarop afstemmen. Met een energiemanagementsysteem (EMS) kan dat zelfs automatisch.  
   
 • Terugleveringscontract? Verkoop de elektriciteit die u op het net zet.  
  Uw digitale meter registreert de elektriciteit die u afneemt van het net apart van de elektriciteit die u op het net zet. Uw teruggeleverde elektriciteit kan u verkopen aan een leverancier. Doe de V-test® om het meest voordelige terugleveringscontract te vinden.  
   
 • Deel of verkoop uw zonne-energie. 
  Met een digitale meter kan u de elektriciteit van uw zonnepanelen die u niet direct zelf verbruikt delen (met uzelf) of verkopen (aan iemand anders). U kan 
  • energie delen tussen uw eigen verblijven; 
  • energie verkopen of aan anderen of gratis wegschenken; 
  • energie delen met mensen in het hetzelfde gebouw of binnen een energiegemeenschap. 
  • Ontdek meer over energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop
    
 • Verbruik bewust en betaal minder. 
  Vermijd u hoge pieken door uw grootste stroomverbruikers te spreiden? Dat is niet alleen goed voor het elektriciteitsnet, maar loont ook op uw factuur. Ook uw zelfverbruik verhogen, door uw verbruik te plannen wanneer de zon schijnt, zorgt voor een lagere factuur. Past u uw gedrag aan? Met een digitale meter hebt u meer mogelijkheden om te besparen.   
   
 • Geen betwistingen meer over de meterstanden bij een verhuis  
  Op basis van de aangegeven datum in het energieovernamedocument kan Fluvius de wisselmeterstanden eenduidig vaststellen door automatische uitlezing van de digitale meter.   

  Meer weten? Lees meer over de toepassingen op de website www.maakjemeterslim.be.  

Moet u zelf iets voor de installatie van uw digitale elektriciteitsmeter doen? 
Nee, Fluvius organiseert de uitrol van de digitale meters per gemeente en per regio. Ze nemen contact met u op om een afspraak te maken. Hebt u nog geen digitale meter en wil je weten wanneer u aan de beurt bent? Surf dan naar www.fluvius.be/planningschecker en vul de EAN-code van uw elektriciteitsmeter in. 

Kunt u eerder dan voorzien een digitale meter ontvangen?  
Is uw gemeente nog niet aan de beurt, maar wilt u toch zo snel mogelijk uw digitale meter? Vraag gratis uw digitale meter aan bij Fluvius.