Tips om uw verbruik te spreiden met een digitale meter

Als u uw elektriciteitsverbruik spreidt , bent u helemaal mee met de energietransitie . Sinds 2023 hangt een stukje van de nettarieven, af van uw piekvermogen . Zo zorgen we ervoor dat ons elektriciteitsnet op topniveau blijft.

Q&A

Veelgestelde vragen over het capaciteitstarief

Ik heb geen grote stroomverbruikers

U hebt geen elektrische wagen, warmtepomp of elektrische warmwaterboiler ? Ook dan is het slim om uw elektriciteitsverbruik te spreiden. 

Check hoe uw piekvermogen wordt berekend

  1. Registreer u op mijn.fluvius.be en ontdek uw piekvermogen.

    Verbruikt u net als veel andere Vlaamse huishoudens het meest elektriciteit ‘s avonds wanneer u aan het koken bent? Of valt uw hoogste piekmoment eerder in het weekend? Dat kan u afleiden uit uw kwartierverbruiken. Ziet u uw kwartierverbruiken niet? Activeer ze dan in Mijn Fluvius. Ga na welke toestellen u tijdens uw hoogste piekmoment gebruikt.

  2. Uw verbruik spreiden, dat betekent niet dat u uw dagelijkse routine hoeft om te gooien.

    Uiteraard kookt u nog altijd op hetzelfde tijdstip en gebruikt u uw kookplaten en oven tegelijk. Maar hebt u toestellen waarvan het voor u niet uitmaakt wanneer ze werken? Zoals uw (vaat)wasmachine of droogkast? Schakel ze dan niet in tijdens uw hoogste piekmoment. Dat is voor heel veel huishoudens het moment waarop ze koken. Maakt u daar een gewoonte van? Dan kunt u besparen. Richt u vooral op toestellen die veel elektriciteit vragen. Dat zijn vaak toestellen die koelte of warmte produceren.

  3. Laat de technologie u helpen.

    Veel toestellen hebben vandaag al een uitstelknop. Denk maar aan uw (vaat)wasmachine en droogkast. Met die uitstelknop bepaalt u zelf op voorhand wanneer uw toestellen draaien. En hoeft u er daarna niet meer aan te denken. Gebruik een tijdschakelaar voor uw stopcontacten. Die laat toestellen enkel op vaste uren werken. Handig om uw sluimerverbruik te verminderen. Met een slimme stekker kan u uw toestellen ook vanop afstand aanzetten met uw smartphone. Let op: voor brandveiligheid wordt aangeraden om toestellen enkel te laten draaien als er iemand thuis is.

  4. De kWh die u niet verbruikt, is de goedkoopste.

    Vermijd sluimerverbruik, kies zuinige elektrische toestellen en bespaar op uw verlichting, … Door de hoge energieprijzen loont het meer dan ooit om uw energieverbruik te verminderen. Zet u stappen om elektriciteit te besparen? Die hebben mogelijk ook een positief effect op uw piekvermogen . Een energiezuinig toestel verbruikt niet alleen minder, maar zorgt vaak ook voor minder hoge pieken. Ontdek meer energiebesparingstips: Energiewatchers.

  5. Laat u uw toestellen met een uitstelknop starten wanneer de nachtperiode begint?

    Hebt u een energiecontract met verschillende prijzen voor uw dag- en nachtverbruik? En laat u uw toestellen met een uitstelknop starten wanneer de nachtperiode begint? Start niet alle toestellen op hetzelfde ogenblik. De combinatie van die verschillende verbruikers kan mogelijk voor een hoger piekvermogen zorgen.

Mijn Fluvius

 

Ik heb zonnepanelen

  1. Gebruik vooral elektriciteit als er zon is.

    Dan kan u meer toestellen samen inschakelen zonder uw piekvermogen te verhogen. Uw zonnepanelen produceren het meeste als de zon het hoogst staat. Dat is doorgaans tussen 11 en 15 uur, met in de zomer een piek rond 14 uur. Zet toestellen die veel energie vragen, en waarvan het voor u niet uitmaakt wanneer ze werken, rond de middag aan. Uw (vaat)wasmachine en droogkast? Die laat u dus best draaien op zonne-energie. Elke zelfopgewekte kWh die u direct verbruikt is gratis. Met een hoog zelfverbruik kan u ook uw hoogste pieken in zonnige maanden afvlakken. Zo betaalt u minder voor het capaciteitstarief. Ontdek meer tips voor een hoger zelfverbruik: Vlaamse overheid – Haal meer uit uw zonnepanelen met zelfverbruik.

  2. Kies voor een slimme sturing.

    Hebt u grote stroomverbruikers zoals een elektrische auto, warmtepomp en/of elektrische warmwaterboiler ? Kies dan voor een slimme sturing. Een energiemanagementsysteem (EMS) kan uw toestellen laten werken als er zon is, en uitschakelen wanneer ze samen meer energie vragen dan u op dat moment produceert. Met zo’n EMS kan u uw zelfverbruik verhogen en uw hoogste pieken afvlakken. Laadt u uw auto tijdens de middag op aan 7 kW? En produceren uw zonnepanelen op dat moment aan een vermogen van 3 kW? Dan belast u het net op dat moment maar voor 4 kW. U kan met een EMS ook voordeel doen bij een dynamisch prijscontract. Met een eenvoudige timer komt u soms ook al ver. Hebt u een warmwaterboiler? Stel de timer dan zo in dat het water opwarmt tijdens de middaguren. Lees meer over energiemanagementsystemen: Maakjemeterslim.

  3. Gebruik uw thuisbatterij ook om uw verbruik te spreiden.

    Hebt u een thuisbatterij? Die kan u niet alleen gebruiken om uw zelfverbruik te verhogen, maar ook om uw verbruik te spreiden. Houd rekening met de ondergrens van 2,5 kW. Daarvoor betaalt u sowieso. Overweegt u om een thuisbatterij aan te kopen? Doe de batterijsimulator van VEKA. Die maakt een inschatting van de terugverdientijd voor uw situatie.  

Mijn Fluvius

 

Ik heb een elektrische auto

Check hoe uw piekvermogen wordt berekend

Goed om te weten: Gemiddeld legt de Vlaming met zijn auto 15.000 km per jaar af. Dat betekent zo’n 40 km per dag. Een kleinere elektrische auto heeft meestal een batterij met een capaciteit van rond de 40 kWh. Daarmee rijdt u ongeveer 200 km.

  1. Gebruik de nacht of de zon.

    Laad uw auto op wanneer uw andere toestellen weinig energie vragen. Valt uw hoogste piekmoment na thuiskomst van het werk, tijdens het koken? Wacht dan tot ’s avonds om uw laadkabel in het stopcontact te steken, of stel een latere starttijd in via de app van uw auto. Hebt u zonnepanelen? Laad dan zoveel mogelijk tijdens de middaguren. Wil u zonnepanelen aankopen? U krijgt daarvoor een premie via Fluvius: Vlaamse overheid – premie zonnepanelen. 

  2. Laad uw auto liever elke dag bij dan om de paar dagen volledig.

    Naar het tankstation als uw tank leeg is? Dat deed u met uw benzine- of dieselauto. Maar met een elektrische auto doet u het best anders. Zo staat uw auto ook altijd klaar met een gevulde batterij. Handig als u onverwacht ergens heen moet.

  3. Laad uw auto niet op aan het hoogste vermogen.

    Doe het iets trager aan een lager vermogen. Legt u minder dan 100 km per dag af? Dan kan u comfortabel laden aan het stopcontact (10 km per uur laden) of een laadpunt met een vermogen van 4 kW (15 km per uur).

  4. Kies voor een slim laadpunt met load balancing-functie.

    Zo’n laadpunt houdt rekening met het totale elektriciteitsverbruik in uw woning. Staan uw vaatwasmachine en droogkast aan? Dan gaat de laadsnelheid van uw auto automatisch naar beneden. Hebt u zonnepanelen? Dan houdt het laadpunt ook rekening met uw energieproductie. U kan met een slim laadpunt ook voordeel doen bij een dynamisch prijscontract. Lees meer over slim laden: Fluvius – elektrische wagen slim laden.

  5. Legt u maar af en toe langere afstanden af?

    En moet u daarna snel opladen? Dan kan het lonen om publiek te laden. Plan uw route op voorhand. U vindt op uw route zeker een laadpunt zonder wachtrij. Legt u frequent langere afstanden af en moet u dus vaak snel opladen thuis? Dan betaalt u een hoger capaciteitstarief. Maar met de nieuwe nettarieven betaalt u minder voor uw verbruik (kWh). Laadt u vaak aan hetzelfde hoog vermogen, dan hoeft dat niet nadelig te zijn voor uw factuur.

Mijn Fluvius

 

Ik heb een warmtepomp of elektrische warmwaterboiler

  1. Hebt u een warmtepomp of elektrische boiler met een timer?

    Stel de timer zo in dat uw toestellen niet werken tijdens uw hoogste piekmomenten. Dat is voor heel veel huishoudens het moment waarop ze koken. 

  2. Gebruik de zon.

    Hebt u zonnepanelen? Met een eenvoudige timer komt u soms al ver. Stel de timer van uw boiler zo in dat het water opwarmt tijdens de middaguren. Uw woning verwarmen doet u in de winter vooral ’s ochtends en ’s avonds. Verwarmt u iets meer tijdens de middaguren? Dan kan u ’s avonds nog nagenieten van de restwarmte. Wil u zonnepanelen aankopen? U krijgt daarvoor een premie via Fluvius: Vlaamse overheid – premie zonnepanelen.  

  3. Hebt u een elektrische boiler met een aparte elektrische weerstand?

    Die weerstand kan uw piekvermogen soms sterk verhogen. Is dat het geval? Neem dan contact op met uw installateur voor mogelijke oplossingen. 

  4. Kies voor een warmtepomp of warmwaterboiler met slimme sturing of smart-grid ready functie.

    Vraag aan uw installateur om die functie te activeren. Dan houdt uw warmtepomp of boiler rekening met het totale elektriciteitsverbruik in uw woning. Staan uw vaatwasmachine en droogkast aan? Dan verwarmt u tijdelijk aan een lagere temperatuur. U kiest zelf een minimale temperatuur. Zo behoudt u het gewenste comfort. Hebt u zonnepanelen? Dan houdt uw warmtepomp of boiler ook rekening met uw energieproductie.  Met een slimme sturing kan u ook voordeel doen bij een dynamisch prijscontract. U krijgt voor die slimme sturing een premie via Fluvius: Vlaamse overheid – slimme sturing elektrische warmte.

  5. Bekijk de beste instellingen voor uw warmtepomp samen met uw installateur.

    Om uw warmtepomp efficiënt te gebruiken, kunt u best verwarmen op een lage temperatuur en de gewenste temperatuur constant houden. Slimme sturing kan voor een hoger energiegebruik zorgen. 

Mijn Fluvius

 

Veelgestelde vragen over het capaciteitstarief
Alles over de digitale meter
Delen via