V-test®
Publication date: 26 april 2023

Doe ik mee aan een groepsaankoop energie? Waarop moet ik letten?

Heb je een voorstel gekregen voor een groepsaankoop energie? En wil je weten of het een goed voorstel is? Doe dan de V-test®

In de V-test® vergelijk je niet alleen makkelijk met je lopend contract, maar ook met het aanbod van nieuwe contracten op de markt. In de V-test® vind je altijd een volledig en onafhankelijk overzicht van alle nieuwe contracten op de markt, ook van groepsaankopen.

Vergelijk de groepsaankoop met je lopend contract en nieuwe contracten.
Heb je een persoonlijk V-test®-profiel? En heb je de gegevens van je huidig contract toegevoegd aan je profiel? Dan staat je contract tussen de andere contracten in de resultatenlijst. Zo zie je in één oogopslag of die groepsaankoop beter is dan je lopend contract. Nog geen persoonlijk V-test®-profiel? Hier lees je hoe je dat aanmaakt.

De V-test® rangschikt de contracten volgens de verwachte jaarkost. Voor elk van de contracten zie je een inschatting van wat je zal betalen. Je vergelijkt dan makkelijk de geschatte jaarkost van die groepsaankoop met de geschatte jaarkost van je lopend contract en nieuwe contracten op de markt. Je ziet of het interessant is om over te stappen of niet.

Overzicht groepsaankopen
Wil je een overzicht van de groepsaankopen in de V-test®? Maak dan gebruik van de filters. Bij ‘Doelgroep’ vind je een categorie ‘groepsaankoop’. Vink daar ‘ja’ aan voor de lijst van groepsaankopen.


Hou rekening met de vaste vergoeding.
In de resultatenlijst zie je de verwachte jaarkost. Welke besparing is voldoende om over te stappen naar een ander contract? Dat is voor iedereen anders. Beslis je om over te stappen? Kijk dan zeker ook naar de vaste vergoeding. Bij het ene contract betaal je die vergoeding voor een volledig jaar. Bij het andere contract volgens het aantal dagen dat je klant bent. Ook het bedrag kan sterk verschillen. Kijk die vaste vergoeding dus goed na voor je overstapt.

Je kan ook filteren op vaste vergoeding. Bij ‘Facturatie' vind je een onderdeel ‘Aanrekening vaste vergoeding’.

Vind je dienstverlening belangrijk? Check de klachtenindicator.
Vind je een goede dienstverlening ook belangrijk? Gebruik dan de filter ‘klachtenindicator’ en kijk en vergelijk hoe de leverancier van de groepsaankoop scoort. Hoe meer sterren, hoe minder tweedelijnsklachten de VREG of de federale Ombudsdienst voor Energie ontvingen over die leverancier in de voorbije vier kwartalen, per 5.000 huishoudelijke afnemers.

Staat je contract niet in de databank van de V-test®? Gebruik het dashboard energiekost vergelijken.
De V-test® beschikt over een databank van afnamecontracten voor contracten vanaf januari 2021 en groepsaankopen vanaf 1 juni 2022. Staat je contract niet in de databank van de V-test®? Dan kan je je lopend contract niet vergelijken in de V-test®. Je kan dan wel aan de slag met het dashboard energiekost vergelijken om de energiekost van je variabel contract te vergelijken. Die energiekost kan je dan vergelijken met de energiekost van de groepsaankoop. Of met de energiekost van andere contracten in de V-test®.

Klaar om te vergelijken? Ga aan de slag in de V-test®.

Delen via