Waarom houdt de V-test® nu rekening met de verwachte energieprijzen voor de komende 12 maanden voor variabele contracten?

De oude berekeningsmethode had zijn tekortkomingen om de jaarkost van variabele contracten te berekenen. De tekortkomingen kwamen sterk naar boven in de energiecrisis en de sterk stijgende energieprijzen. Met de nieuwe methode maakt de V-test® de best mogelijke inschatting van de jaarkost. De methode houdt rekening met de verwachte energieprijzen voor de komende 12 maanden. We maken op die manier een vergelijking op basis van prijzen in de toekomst en niet op basis van het verleden. De rangschikking van de contracten is dan minder afhankelijk van de parameter die de leverancier kiest. Zo kan je makkelijker contracten vergelijken. Met de nieuwe methodologie willen we ook tegengaan dat sommige leveranciers een betere plaats in de V-test® krijgen door regelmatig de gebruikte parameter te veranderen (gaming).

Het blijft natuurlijk nog altijd een inschatting op basis van de informatie die vandaag beschikbaar is. Hoe de prijzen in werkelijkheid zullen evolueren, kunnen we op voorhand niet weten. Bij de afrekening betaal je op basis van de werkelijke waarde.