WELK CONTRACT KIEZEN?

Kies ik best altijd het goedkoopste energiecontract uit de V-test®?

Dat hangt af van wat u belangrijk vindt. Naast de prijs spelen nog een aantal factoren mee:

  • Vaste of variabele energiecomponent : net zoals bij een woonlening kan u kiezen voor een energiecontract met vaste energiecomponent (die niet verandert) of met een variabele energiecomponent (die mee daalt of stijgt met de prijzen op de energiebeurzen). Bij stijgende energieprijzen bent u beter af met een vast contract, bij dalende energieprijzen profiteert u mee met een variabel contract. Voor u een contract kiest, maakt u dus best voor uzelf uit hoeveel prijsrisico u bereid bent te lopen.
  • Looptijd: kiest u liefst een energiecontract van onbepaalde duur, of een contract van bepaalde duur (1 tot 5 jaar) dat u elk jaar moet vernieuwen? Opgelet: als u zelf geen actie onderneemt, wordt uw contract stilzwijgend verlengd, mogelijk naar een ander en duurder tarief.
  • Herkomst van de geleverde elektriciteit: als u het belangrijk vindt waar de energie die u verbruikt vandaan komt, kan u de Herkomstvergelijker gebruiken. Wil u er zeker van zijn dat u alleen groene (duurzame, hernieuwbare) energie verbruikt, dan kan u dat controleren door de Groencheck te doen.

Daarnaast moet u er bij stilstaan dat er aan bepaalde contracten voorwaarden verbonden zijn. Zo ontvangt u bij sommige contracten geen facturen op papier, maar enkel per e-mail. Of kan u de klantendienst enkel online of per e-mail bereiken en niet telefonisch. Betalen via domiciliëring is bij sommige contracten verplicht, of je moet een voorschot voor een jaar betalen bij de start van het contract. Al die informatie kan u in de V-test® terugvinden bij de details van een contract.

Doe de V-test®