Terugleveringscontracten

Als u zelf elektriciteit produceert, dan zijn er momenten waarop u de geproduceerde elektriciteit niet zelf verbruikt en deze dus in het elektriciteitsnet injecteert. 
U kan enkel een terugleveringscontract afsluiten met een leverancier als u een digitale meter heeft. Zo ontvangt u een vergoeding voor de elektriciteit die u produceerde en op het net injecteerde. Met een terugleveringscontract verkoopt u de door uw installatie geproduceerde elektriciteit die u niet zelf verbruikte aan een leverancier. U kan het huidige aanbod van terugleveringscontracten nagaan via de V-test

Wanneer u kiest voor een dynamisch geprijsd terugleveringscontract dan wordt u overgeschakeld op een meetregime waarin uw meter op kwartierbasis gelezen wordt. Uw leverancier zal ervoor zorgen dat u op dit meetregime wordt overgeschakeld.

Veelgestelde vragen over terugleveringscontracten

Is mijn huidige leverancier, waarvan ik elektriciteit aankoop, verplicht om mij een terugleververgoeding aan te bieden?

Uw leverancier is verplicht om op uw vraag een terugleveringscontract aan te bieden maar kan vrij bepalen aan welke prijs hij de elektriciteit die u op het net zet wil opkopen. Een terugleververgoeding van € 0/kWh is hierbij niet uitgesloten.  
 

In de V-test® geven we een overzicht van alle terugleveringscontracten die momenteel worden aangeboden, inclusief de voorwaarden per contract. 

Kan ik een terugleveringscontract afsluiten met een andere leverancier dan mijn huidige leverancier, waarvan ik elektriciteit aankoop?

Wettelijk gezien is dat mogelijk. 
 

Leveranciers kunnen wel als voorwaarde stellen dat u voor het afsluiten van een bepaald terugleveringscontract ook een afnamecontract bij hen moet hebben. Opgepast! Een gunstig geprijsd terugleveringscontract wordt niet noodzakelijk samen aangeboden met een goedkoop afnamecontract. Wat voor u het interessantste pakket vormt, hangt af van de hoeveelheid elektriciteit die u afneemt en de hoeveelheid die u verkoopt. Via de V-test® kan u een correcte afweging maken. 
 

In de V-test® geven we een overzicht van alle afname- en terugleveringscontracten die momenteel worden aangeboden, inclusief de voorwaarden per contract. 

Ben ik als particulier btw-plichtig voor de elektriciteit die ik verkoop aan mijn leverancier?

Meer informatie hierover vindt u op https://vanpeteghem.belgium.be/nl/geen-btw-voor-particulieren-die-zonnestroom-doorverkopen. Voor verdere vragen kan u best contact opnemen met de BTW-administratie.

Als ik een ander terugleveringscontract afsluit, wordt er dan een slotfactuur opgemaakt?

Als u een ander energiecontract (afname- en/of terugleveringscontract) afsluit bij uw huidige leverancier, dan maakt uw leverancier geen slotfactuur op.

Als u een nieuw energiecontract (afname- en/of terugleveringscontract) afsluit bij een andere leverancier dan diegene waarbij u vandaag elektriciteit koopt en/of verkoopt, dan maakt uw huidige leverancier een slotfactuur op.

Ik heb zonnepanelen en een digitale meter. Wat als ik geen terugleveringscontract afsluit?

Als u geen terugleveringscontract afsluit, dan wordt de elektriciteit die u op het net zet toegewezen aan uw distributienetbeheerder. U ontvangt in dat geval geen vergoeding.