Hof van Beroep bevestigt moment van invoering nieuwe nettarieven voor elektriciteit

woensdag, 1 maart, 2023

Hof van Beroep bevestigt moment van invoering nieuwe nettarieven voor elektriciteit Het Hof van Beroep te Brussel heeft zich vandaag uitgesproken over de rechtszaak van de Vlaamse Regering tegen de VREG over het moment van invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit, waaronder het capaciteitstarief. Het Hof van Beroep bevestigt de beslissing van de VREG om die nieuwe nettarieven uitgesteld in te voeren op 1 januari 2023. De aanrekening met een capaciteitstarief sinds begin dit jaar blijft dus onveranderd behouden. De VREG is tevreden dat er nu een einde komt aan de onzekerheid. De hervormde nettarieven zijn een noodzakelijke stap met het oog op de energietransitie , in het belang van alle Vlaamse gezinnen en bedrijven. De uitdagingen van die energietransitie zijn groot. De VREG maakt daar graag verder werk van samen met alle betrokken partijen.

Uitspraak Hof van Beroep

In zijn arrest van 1 maart 2023 verwerpt het Hof van Beroep te Brussel het vernietigingsberoep ingediend door de Vlaamse Regering, vertegenwoordigd door minister Demir, tegen de beslissing van de VREG van 27 juni 2022 om de invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit, waaronder het capaciteitstarief, met 6 maanden uit te stellen naar 1 januari 2023.

Gevolgen van de uitspraak

Er verandert niets. De nettarieven voor elektriciteit worden sinds begin dit jaar deels aangerekend met een capaciteitstarief. Die nieuwe manier van aanrekenen gaat onveranderd door.

Meer weten?

Lees het volledige persbericht (PERS-2023-02).