Een deel van de energieprijs bestaat uit federale en Vlaamse heffingen. Het gaat om de:
De energiebijdrage is een belasting of ‘gewone accijns’. U betaalt die per verbruikte kWh aardgas en elektriciteit.
De bijzondere accijns is een belasting. U betaalt die per verbruikte kWh aardgas en elektriciteit.
De bijzondere accijns vervangt onder meer de federale bijdrage. U betaalde die tot eind 2021. Voor elektriciteit houdt de bijzondere accijns ook een aantal kosten in die tot eind 2021 opgenomen waren in de tarieven voor transmissiekosten (in enkele toeslagen en openbare dienstverplichtingen).
De bijdrage Energiefonds is een belasting per afnamepunt van elektriciteit. De opbrengst gaat naar het Energiefonds. De Vlaamse Regering mag het Energiefonds gebruiken voor de uitvoering van het energiebeleid, meer specifiek voor de financiering van:
De bijdrage verschilt voor de woning waarin u gedomicilieerd bent, een tweede verblijf en een onderneming. Hebt u recht op het sociaal tarief? Dan betaalt u de bijdrage Energiefonds niet.
Meer weten over de hoogte van de bijdrage?
De btw op aardgas en elektriciteit geldt voor alle componenten van de energiefactuur, behalve voor de bijdrage Energiefonds. In totaal heft de overheid zowel voor aardgas als voor elektriciteit een btw van 21 procent.
Tijdelijke btw-verlaging op aardgas en elektriciteit voor gezinnen
De federale regering wil de hoge energieprijzen verlichten. Eén van de aangekondigde maatregelen is een tijdelijke btw-verlaging. Die btw-verlaging geldt voor:
De btw bedraagt dan 6% in plaats van 21%.
Let op: In die periode schat de V-test® de volledige jaarprijs voor elektriciteits- en aardgascontracten voor gezinnen met een btw van 6%. Op uw jaarafrekening betaalt u enkel een btw van 6% in de periode van de tijdelijke btw-verlaging. Voor elektriciteit is dat van 1 maart tot en met december, voor aardgas van april tot en met december. Neemt u buiten die periode elektriciteit en/of aardgas af? Dan rekent uw leverancier daarvoor 21% btw aan.
Waarom doen we dat?
De CREG stelt die werkwijze voor. Tot en met december 2022 gebruiken ook andere prijsvergelijkingswebsites 6% btw om de volledige jaarkost te schatten. Ook de energieleveranciers doen dat op hun websites. Zo vindt u als afnemer dezelfde info op: