Budgetmeter

De budgetmeter is een bescherming voor de kwetsbare energieconsument tegen afsluiting.

Als uw energieleverancier uw contract opzegt en u ook uw facturen bij de netbeheerder niet betaalt, zal die laatste een budgetmeter bij u thuis installeren. Daarmee kan u alleen de energie gebruiken die u op voorhand betaalt, en weet u dus exact hoeveel u verbruikt én betaalt. 

Vanaf 1 juli 2019 worden alle budgetmeters vervangen door digitale budgetmeters. Fluvius plaatst na die datum ook enkel nog digitale budgetmeters. Alle oude budgetmeters worden in de loop van 2019, 2020 en 2021 vervangen door digitale budgetmeters.

Klassieke budgetmeter

Een klassieke budgetmeter werkt met een oplaadkaart. In één van de oplaadpunten van Fluvius kan u de kaart opladen. Door de kaart terug in de budgetmeter te steken, heeft u opnieuw krediet om te verbruiken.

Meer informatie over de klassieke budgetmeter vindt u op de website van Fluvius:

Handleidingen Fluvius:

Digitale budgetmeter

Een digitale budgetmeter is dezelfde meter als de gewone digitale meter . Enkele dagen na de plaatsing, wordt hij door de netbeheerder ingesteld als budgetmeter. Vanaf dan kan u enkel elektriciteit en/of aardgas gebruiken als u vooraf betaald hebt. Bij de digitale budgetmeter kan dit online, maar ook nog altijd via de oplaadpunten.

Meer informatie over de digitale budgetmeter vindt u op de website van Fluvius

De budgetmeter is de verantwoordelijkheid van uw distributienetbeheerder

Voor dit onderwerp kan u terecht bij uw distributienetbeheerder.
Geef uw postcode op om te weten te komen wie uw distributienetbeheerder is.

Veelgestelde vragen over de budgetmeter

Hoe kan ik mijn budgetmeter opladen?

Een klassieke budgetmeter kan u opladen met de budgetmeterkaart. Die moet u voor een bepaald bedrag opladen aan een oplaadpunt. U vindt een overzicht van de oplaadpunten via https://www.fluvius.be/nl/meer-weten/oplaadpunten

Bij de digitale budgetmeter is er geen oplaadkaart. U kan wel nog altijd gebruik maken van de oplaadpunten door eerst de laatste 13 cijfers van uw EAN code in te geven op de terminal. Die code staat op een kaartje. Neem dat kaartje dus zeker mee.

De Digitale meter kan je ook online opladen via mijndigitalebudgetmeter.be

Bij zowel de digitale als de klassieke budgetmeter is het uitzonderlijk ook mogelijk om op te laden met een cashbetaling in een postpunt of postkantoor van Bpost.

Welke beschermingsmaatregelen zijn er als ik mijn factuur niet kan betalen?

Meer informatie over de beschermingsmaatregelen voor huishoudelijke klanten vindt u via https://www.vreg.be/nl/consumentenbescherming-en-sociaal-energiebeleid en https://www.energiesparen.be/sociaal

Wanneer wordt de budgetmeter terug vervangen door een gewone meter?

Aan de meter zelf verandert niets. Maar wanneer u alle openstaande schulden bij de netbeheerder hebt afbetaald en opnieuw een contract hebt gesloten met een leverancier, werkt uw budgetmeter opnieuw als een tweevoudige meter, die uw energieverbruik meet volgens dag- en nachttarief.
Afhankelijk van wie uw netbeheerder is, moet u zelf uw klassieke budgetmeter uitschakelen met een de-activatiekaart of komt er een medewerker langs om de klassieke budgetmeter af te sluiten.

Een digitale budgetmeter wordt vanop afstand opnieuw ingesteld als een gewone digitale meter .

Ben ik voordeliger af met een budgetmeter dan met een gewone meter?

Opgelet, dat is zeker niet altijd het geval. U kan in aanmerking komen voor het sociale maximumtarief voor aardgas en elektriciteit, en dat is een begrensd tarief. Maar als u geen recht hebt op die sociale maximumprijs betaalt u een vastgelegde prijs. Aangezien die prijs een gemiddelde is van de prijzen van de commerciële leveranciers is het zeker niét het meest voordelige tarief. Als u geen schulden meer hebt bij uw netbeheerder hebt u er alle baat bij om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar het meest voordelige energiecontract. Dat kan u vinden door de V-test® te doen, onze online prijsvergelijking.

Vallen elektriciteit en gas uit als mijn budgetmeter op nul staat?

Niet meteen. Als uw krediet op is, is er zowel voor elektriciteit als gas een “noodkrediet” voorzien van 50 euro (elektriciteit) of 70 euro (gas). Hiermee kan u tijdelijk gewoon verder gebruiken tot u opnieuw hebt opgeladen.

Pas op! Dit noodkrediet is niet gratis en wordt van de volgende opladingen afgehouden.


Ook als het noodkrediet op is, valt de elektriciteitsbudgetmeter niet volledig uit. De budgetmeter voor elektriciteit zal altijd 10 ampère aan elektriciteit leveren, ook als er geen geld meer op uw budgetmeterkaart staat. Maar ook het verbruik van die 10 ampère is niet gratis, het wordt afgehouden van de volgende opladingen. Als u blijft verbruiken op 10 ampère, kan die functie na een advies van de lokale adviescommissie ook stopgezet worden.

Voor aardgas is zo’n minimumlevering niet mogelijk. Tijdens de winterperiode kan u wel in aanmerking komen voor financiële steun van de Vlaamse overheid om uw aardgasmeter op te laden.

Hoe werkt een budgetmeter precies?

Een budgetmeter werkt enkel als u vooraf de meter oplaadt. U kan dan elektriciteit of gas verbruiken tot het opgeladen bedrag opgebruikt is.

Op de klassieke budgetmeter kan u volgen hoeveel u al verbruikt hebt. De meter geeft ook een signaal wanneer uw krediet bijna opgebruikt is, zodat u tijdig kunt herladen.

Bij de digitale budgetmeter verlopen de meldingen via mail of sms, en kan u uw verbruik volgen online via mijndigitalebudgetmeter.be of via de gratis budgetmeterlijn 0800 95 608. Houdt uw EAN-code bij de hand!