Budgetmeter

De budgetmeter is een bescherming voor kwetsbare energieconsumenten.

Als uw energieleverancier uw contract opzegt en u ook uw facturen bij de netbeheerder niet betaalt, zal die laatste een budgetmeter bij u thuis installeren. Daarmee kan u alleen de energie gebruiken die u op voorhand betaalt, en weet u dus exact hoeveel u verbruikt én betaalt. 

De budgetmeter is de verantwoordelijkheid van uw distributienetbeheerder

Voor dit onderwerp kan u terecht bij uw distributienetbeheerder.
Geef uw postcode op om te weten te komen wie uw distributienetbeheerder is.

Veelgestelde vragen over de budgetmeter

Ben ik voordeliger af met een budgetmeter dan met een gewone meter?

Opgelet, dat is zeker niet altijd het geval. U kan in aanmerking komen voor het sociale maximumtarief voor aardgas en elektriciteit, en dat is een begrensd tarief. Maar als u geen recht hebt op die sociale maximumprijs betaalt u een vastgelegde prijs. Aangezien die prijs een gemiddelde is van de prijzen van de commerciële leveranciers is het zeker niét het meest voordelige tarief. Als u geen schulden meer hebt bij uw netbeheerder hebt u er alle baat bij om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar het meest voordelige energiecontract. Dat kan u vinden door de V-test® te doen, onze online prijsvergelijking.

Vallen elektriciteit en gas uit als mijn budgetmeter op nul staat?

De budgetmeter voor elektriciteit zal altijd 10 ampère aan elektriciteit leveren, ook als er geen geld meer op uw budgetmeterkaart staat. Maar het verbruik van die 10 ampère is niet gratis, het wordt afgehouden van de volgende oplaadbeurt van uw budgetmeterkaart.
Voor aardgas is zo’n minimumlevering niet mogelijk, maar tijdens de winterperiode kan u wel in aanmerking komen voor financiële steun van de Vlaamse overheid om uw aardgasmeter op te laden.

Hoe werkt een budgetmeter precies?

Wanneer uw netbeheerder de budgetmeter komt plaatsen, krijgt u ook een budgetmeterkaart. Die moet u voor een bepaald bedrag opladen aan een oplaadpunt. U kan dan elektriciteit of gas verbruiken tot het bedrag op uw kaart opgebruikt is. Op de budgetmeter kan u volgen hoeveel u al verbruikt hebt. De meter geeft ook een signaal wanneer uw krediet bijna opgebruikt is, zodat u tijdig kunt herladen.

Wat gebeurt er met mijn budgetmeter als ik verhuis?

Uw netbeheerder zal de budgetmeter afsluiten in uw oude woning, en gratis een nieuwe budgetmeter installeren in uw nieuwe woning. Het is belangrijk dat u een verhuis daarom tijdig doorgeeft aan uw netbeheerder.

Wanneer wordt de budgetmeter terug vervangen door een gewone meter?

De budgetmeter blijft altijd staan. Maar wanneer u alle openstaande schulden bij de netbeheerder hebt afbetaald en opnieuw een contract hebt gesloten met een leverancier, wordt uw budgetmeter een tweevoudige meter. Afhankelijk van wie uw netbeheerder is, moet u zelf uw budgetmeter uitschakelen met een de-activatiekaart of komt er een medewerker langs om de budgetmeter af te sluiten. Vanaf dat moment werkt de budgetmeter als een gewone tweevoudige meter, die uw energieverbruik meet volgens dag- en nachttarief.

Mag ik een budgetmeter weigeren?

Nee, u mag in geen geval een budgetmeter weigeren. De plaatsing is verplicht bij wet voor wie schulden heeft bij de netbeheerder. Als u de netbeheerder niet binnenlaat om de budgetmeter te installeren, kan hij u afsluiten van aardgas en/of elektriciteit.