V-test®
Publication date: 9 mei 2023

Wat is een dynamisch contract? Voor wie kan het nuttig zijn?

Wil je een elektriciteitscontract met een dynamische prijs? Dan weet je bij het afsluiten van het contract niet hoeveel je per verbruikte kWh zal betalen.

Je afname wordt per uur afgerekend aan de prijs van dat uur. Hoeveel je uiteindelijk betaalt hangt namelijk af van:

  • de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt tijdens uren waarvoor lage of hoge prijzen gelden;
  • de prijzen voor de Belgische elektriciteitsmarkt waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien.

Voor wie kan het nuttig zijn?

Heb je een digitale meter ? En wil je een dynamisch contract? Dan ben je best actief bezig met je elektriciteitsverbruik. Je moet je verbruik kunnen afstemmen op de uurprijzen en verschuiven naar een moment waarop de prijzen laag zijn. Dat kan interessant zijn als je:

  • je slimme warmtepomp laat werken als de prijzen laag zijn;
  • je elektrische auto laadt als de prijzen laag zijn;
  • je elektrische boiler laat opwarmen als de prijzen laag zijn;
  • je thuisbatterij oplaadt als de prijzen laag zijn.

Of je hebt een verbruiksprofiel dat afwijkt van het gemiddelde: bijvoorbeeld een laag verbruik tijdens de ochtend- en avondpiek. Dat wijkt af van het gemiddelde: een piek in de ochtend en in de avond. 

Let op: je kan geen dynamisch contract afsluiten met een uitsluitend nachtmeter.

Wat zijn de uren met een voordelige prijs? 

Is de productie van hernieuwbare energie hoog, bijvoorbeeld op zonnige dagen of dagen met veel wind? Of is de vraag laag, bijvoorbeeld ’s nachts? Dan betaal je over het algemeen een lagere prijs voor je energiekost. De uren tussen middernacht en zes uur ’s ochtends en overdag tussen 13u en 17u zijn typisch goedkoper. 

De prijzen zijn een dag op voorhand gekend. Zo kan je je verbruik een dag voordien afstemmen op de prijzen. Kan je je verbruik naar die momenten verschuiven? Dan zal je minder betalen.

Heb je zonnepanelen? Hou er dan rekening mee dat ook het terugleveringscontract van je leverancier doorgaans ook dynamisch is. Het bedrag dat je krijgt voor de energie die je op het net zet, schommelt mee met de beursprijzen.

Moet ik mijn elektriciteitsverbruik dan nog meer opvolgen? 

Nee, er bestaan apps en toepassingen om aan te sluiten op de gebruikerspoort van de digitale meter. Die maken het mogelijk om je verbruik automatisch te sturen op basis van de actuele energieprijs. Benieuwd naar die toepassingen? Ontdek ze op maakjemeterslim.be.

Zo kan je je elektriciteitsverbruik makkelijk en zonder comfortverlies zo veel mogelijk laten samenvallen met de uren waar lagere prijzen voor gelden. En kan je met een dynamisch contract de energiekost op je factuur verlagen.

Op zoek naar een dynamisch contract? 

Doe de V-test. Wil je een overzicht van alle dynamische contracten? Gebruik dan bij ‘Tarief’ de filter ‘Dynamisch’. Zo zie je enkel dynamische contracten in de resultatenlijst.

Wil je de geschatte jaarprijs voor een dynamisch contract zien? Dan moet je een verbruik invullen, een csv-bestand opladen of koppelen met Mijn Fluvius.

Duid je in de V-test® aan dat je je verbruikt niet kent? Dan kan de V-test® geen berekening maken voor dynamische contracten. Je ziet dan geen dynamische contracten.

  • Heb je je verbruik ingevuld? De V-test® baseert zich dan voor de berekening van de geschatte jaarprijs op een standaard verbruikspatroon. De V-test® houdt dus geen rekening met mogelijke veranderingen in je verbruikspatroon omwille van goedkopere of duurdere prijzen. 
  • Heb je de koppeling gemaakt met Mijn Fluvius of een csv-bestand opgeladen? En heb je al minstens 1 jaar kwartierwaarden? De V-test® baseert zich dan voor de berekening van de geschatte jaarprijs op je eigen verbruikspatroon. De V-test® houdt geen rekening met mogelijke, toekomstige veranderingen in je verbruikspatroon omwille van goedkopere of duurdere prijzen. 

Waarop moet ik letten?

Delen via