Nieuwe nettarieven 2023
Publication date: 22 november 2022

Haal meer uit je digitale meter

Tegen 1 juli 2029 vervangt Fluvius bij alle Vlamingen de klassieke elektriciteitsmeter door een digitaal exemplaar – goed voor zo'n 6 miljoen meters. Met zo’n digitale meter volg je je energieverbruik op de voet, heb je een ruimere keuze aan energiecontracten en deel je energie.

Profiteer jij al van alle voordelen

Heb je al een digitale meter en logde je nog nooit in op Mijn Fluvius? Dan is dit het moment. Want dit kan je er allemaal mee doen: 

 • Ken je verbruik, verslinders en pieken.
  Als je regelmatig je verbruik checkt op Mijn Fluvius, dan weet je welke energieverslinders je het best een toontje lager kunt laten zingen en merk je eventuele problemen sneller op. Zo sta je nooit voor vervelende verrassingen als je je elektriciteitsfactuur krijgt. 

 • Een afrekening per maand of per jaar? Kies zelf wat je het best vindt.
  Standaard krijg je een jaarafrekening in de bus. Maar met een afrekening per maand volg je jouw elektriciteitsverbruik veel makkelijker op. Je betaalt alleen nog wat je verbruikt – geen te hoge of te lage voorschotten meer. Lees meer over de voor- en nadelen van een jaar- en maandfrekening

 • Dynamisch elektriciteitscontract? Verbruik op de voordeligste uren.
  Sommige leveranciers bieden dynamische elektriciteitscontracten aan. Je energieprijs hangt dan af van de prijzen op de energiebeurs en variëren elk uur. Omdat die prijzen meestal een dag op voorhand bekend zijn, kan je je verbruik daarop afstemmen. Je laadt dan je auto op en wast op de uren dat de elektriciteitsprijs het laagst ligt. Met een energiemanagementsysteem (EMS) kan dat zelfs automatisch. Doe de V-test® om te ontdekken of een dynamisch elektriciteitscontract iets voor jou is, en krijg een overzicht van de aanbieders.

 • Terugleveringscontract? Verkoop de elektriciteit die je op het net zet. 
  Je digitale meter registreert de elektriciteit die je afneemt van het net apart van de elektriciteit die je op het net zet. Je teruggeleverde elektriciteit kan je verkopen aan een leverancier. Doe de V-test® om het meest voordelige terugleveringscontract te vinden. 

 • Deel of verkoop je zonne-energie.
  Met een digitale meter kan je de elektriciteit van je zonnepanelen die je niet direct zelf verbruikt delen (met jezelf) of verkopen (aan iemand anders). Je kan
  • energie delen tussen je eigen verblijven;
  • energie verkopen of aan anderen of gratis wegschenken;
  • energie delen met mensen in het hetzelfde gebouw of binnen een energiegemeenschap.
   Ontdek meer over energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop.

 • Verbruik bewust en betaal minder.
  Vermijd je hoge pieken door uw grootste stroomverbruikers te spreiden? Dat is niet alleen goed voor het elektriciteitsnet, maar loont ook op je factuur. Ook je zelfverbruik verhogen, door je verbruik te plannen wanneer de zon schijnt, zorgt voor een lagere factuur. Past je jouw gedrag aan? Met een digitale meter heb je meer mogelijkheden om te besparen.  

 

 

Moet je zelf iets voor de installatie van je digitale elektriciteitsmeter doen?
Nee, Fluvius organiseert de uitrol van de digitale meters per gemeente en per regio. Ze nemen contact met je op om een afspraak te maken. Heb je nog geen digitale meter en wil je weten wanneer je aan de beurt bent? Surf dan naar www.fluvius.be/planningschecker en vul de EAN-code van je elektriciteitsmeter in.

Kan je eerder dan voorzien een digitale meter ontvangen? 
Is je gemeente nog niet aan de beurt, maar wil je toch zo snel mogelijk je digitale meter? Laat je digitale meter gratis plaatsen vanaf 1/1/2023.

Delen via