Nieuwe nettarieven 2023
Publication date: 20 januari 2023

3 gezinnen brengen hun verbruikspieken in kaart: het gezin van Pieter en Karolien

Vanaf 2023 hangen de nettarieven op je elektriciteitsfactuur niet alleen af van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, ook van hoeveel elektriciteit je tegelijk verbruikt. Daarom kan het nuttig zijn om te weten wanneer jouw elektrische toestellen samen veel energie verbruiken. 

We vroegen aan 3 gezinnen om hun elektriciteitsverbruik en hun pieken thuis 1 week lang op te volgen via mijn.fluvius.be. Dat deden ze in december, op het moment dat de temperaturen rond en onder het vriespunt schommelden. Dit is het verhaal van Pieter en Karolien.

Pieter: “We betalen in 2023 minder nettarieven”

Pieter sloot zijn testweek af met een meevaller. Want uit de simulatie blijkt dat hij vanaf dit jaar minder nettarieven betaalt. In zijn elektriciteitsverbruik zag hij nergens hoge uitschieters. Maar hij ontdekte wel iets anders waar hij snel werk van wil maken.

Gezin van Pieter en Karolien:

  • 2 volwassenen en 2 kinderen
  • Geen zonnepanelen, warmtepomp of elektrische auto
  • Wel veel halogeenspotjes

Simulatie van de nieuwe nettarieven
“Het was interessant om een week met ons elektriciteitsverbruik bezig te zijn. Want dankzij de simulatietool op de website van de VREG weet ik dat onze nettarieven in 2023 een stuk lager zullen liggen: 413 euro tegenover 509 euro in 2022. Dat stelt toch wat gerust. De simulator schat onze gemiddelde maandpiek in op 4,45 kilowatt, dus helemaal in lijn met het Vlaamse gemiddelde van 4,37 kilowatt.” Het resultaat van de simulatie voor het gezin van Pieter en Karolien:

Hoe maakt de simulator een inschatting van de nettarieven?

De simulator kan op twee manieren je nettarieven inschatten:

  • Gemiddelde maandpiek op basis van je verbruik: de simulator berekent dan je gemiddelde maandpiek op basis van het verbruik dat je ingeeft.
  • Gemiddelde maandpiek op basis van je maandpieken: de simulator berekent dan je gemiddelde maandpiek op basis van de maandpieken die je ingeeft. Je maandpieken vind je terug op mijn.fluvius.be onder ‘Verbruik’ bij ‘Toon piekvermogen’.

  • Met de gemiddelde maandpiek schat de simulator het capaciteitstarief in.

Let op: de simulator schat je capaciteitstarief op basis van je maandpieken van de afgelopen 12 maanden. Voor je afrekening tellen alleen je pieken vanaf 2023. Het bedrag op je afrekening zal dus anders zijn. Maar de simulator geeft je een idee van je gemiddelde maandpiek en je nettarieven.

De berekening voor het gezin van Pieter en Karolien

De simulator maakt de berekening met de tarieven van het netgebied waar je woont. Een overzicht van die tarieven vind je hier. Het gezin van Pieter en Karolien woont in Herent, hun distributienetbeheerder is Iverlek.

Hoogste verbruik: 0,96 kilowattuur
“Onze grafieken laten niet echt uitschieters zien. We blijven bijna altijd onder de 0,5 kilowattuur. Overdag, als we weg zijn, is er nauwelijks verbruik. En het hoogste kwartierverbruik was 0,960 kilowattuur, op zondag. Gaan de balkjes van de grafiek de hoogte in, dan heeft dat bij ons altijd te maken met het koken. We hoeven dus niks te veranderen aan onze gewoonten. De spreiding zit goed.”

Tijd om de halogeenspotjes te vervangen
“Waar ik wel iets aan wil doen, is de verlichting. Wij hebben heel veel halogeenspotjes en op Fluvius zie ik dat die best veel verbruiken. Naast ons inductievuur en de dampkap zijn de lichten onze grootste verbruikers. En daar kan ik makkelijk iets aan doen. Ik had al langer het idee om alle halogeenspots te vervangen door ledlichten. Door die testweek ga ik daar toch werk van maken.”

De hoogste piek
Uit de grafieken op mijn.fluvius.be kunnen we afleiden in welk kwartier het gezin van Pieter en Karolien het meeste verbruikt heeft. Dat was 0,960 kWh. Daaruit kunnen we hun hoogste piek van die week berekenen. Je neemt het hoogste kwartierverbruik en vermenigvuldigt dat met 4. Zo komen ze op een kwartiervermogen van 3,840 kW.  Dat is iets lager, maar wijkt niet sterk af van de gemiddelde maandpiek die de simulator inschat.

À la minute
“Wat nog handig zou zijn, is dat ik het verbruik à la minute zou kunnen volgen. Dan kun je direct het effect meten als je toestellen aan- of uitzet. Dat kan niet via de website van Fluvius. Maar er bestaan wel systemen die je kunt inpluggen in je digitale meter . Daar ga ik binnenkort eens naar op zoek.”

Zoek je net als Pieter en Karolien apps om je verbruik op te volgen? Op maakjemeterslim.be vind je een overzicht van beschikbare en toekomstige tools.

Hoeveel bedraagt je capaciteitstarief in 2023? 
De nettarieven van het gezin van Pieter en Karolien liggen in 2023 een stuk lager. Benieuwd hoe dat bij jou zit? Surf naar simulatornieuwenettarieven.vreg.be en maak de berekening. Houd alvast je laatste jaarlijkse afrekeningsfactuur van je elektriciteitsleverancier klaar. Want je hebt je elektriciteitsverbruik (kWh) op jaarbasis nodig.

Lees ook de ervaringen van de 2 andere gezinnen: Kristoff & Ingrid en Ruth & Kim. Of bekijk de andere blogs.