Wie doet wat op de energiemarkt?

Sinds 1 juli 2003 is de elektriciteits- en aardgasmarkt vrijgemaakt in Vlaanderen. Daarvoor konden energieverbruikers (gezinnen, zelfstandigen, bedrijven en overheden) voor elektriciteit en aardgas enkel terecht bij de intercommunale van hun gemeente. De intercommunales zorgden zowel voor de verkoop van elektriciteit en aardgas als voor de infrastructuur van de netten (aanleg en onderhoud van leidingen, kabels, …).

Door de vrijmaking werd de markt opgesplitst:

  • Energieleveranciers verkopen energie en concurreren met elkaar. Om klanten te overtuigen, moeten zij scherpere prijzen en een betere service aanbieden.
  • In België en Vlaanderen zijn er verschillende distributienetbeheerders (de intercommunales van vroeger). Zij hebben nog altijd een monopolie omdat op die manier het bestaande net zo efficiënt mogelijk gebruikt wordt.

De vrijmaking is opgelegd door Europa. Door de omzetting van Europese richtlijnen hebben alle lidstaten hun elektriciteits- en aardgasmarkt vrijgemaakt. In het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gebeurde dat op 1 januari 2007.

De vrijmaking van de elektriciteits- en aardgasmarkt heeft geen gevolgen voor de kabel tv-distributie en de watervoorziening. Uw kabel- en watermaatschappij blijven verantwoordelijk voor deze voorzieningen.

Er zijn verschillende bedrijven actief op de Vlaamse en Belgische energiemarkt. Elektriciteit en aardgas leggen een lange weg af vooraleer het bij u thuis of in uw bedrijf geleverd wordt.

Vreg is de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt
Heeft u een vraag? Mail of bel 1700