Wat verandert er aan uw factuur?

De elektriciteitsfactuur bestaat uit 3 grote onderdelen: energiekost, nettarieven en een aantal heffingen.

De nettarieven dekken de kosten voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. U betaalt ze in uw elektriciteitsfactuur via uw leverancier aan de distributienetbeheerder. Voor een doorsnee gezin maken de nettarieven op dit moment ongeveer 18% uit van hun totale factuur. 

Vandaag betaalt u die nettarieven op basis van uw afname van het net (kWh). Hoe meer elektriciteit u van het net afneemt, hoe meer nettarieven u betaalt. Vanaf 2023 verandert dat. Dan betaalt u een deel van de nettarieven op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt: het ‘capaciteitstarief’. Voor een doorsnee gezin gaat dat deel over zo’n 10% van de totale factuur. 

Het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief. Het is enkel een andere manier om de netkosten te verdelen over alle afnemers. Het merendeel van de factuur blijft dus gebaseerd op het aantal kWh dat u afneemt. Zuinig omgaan met elektriciteit blijft lonen. Op hetzelfde moment verdwijnt ook het onderscheid tussen het dag- en nachttarief. Het maakt voor de nettarieven dan niet meer uit wanneer u verbruikt (dag of nacht).