Wat is de V-test?

Met de V-test® kunt u objectief de verschillende elektriciteits- en aardgasproducten van alle energieleveranciers in Vlaanderen vergelijken. Op basis van uw verbruik berekenen wij hoeveel u het komende jaar zou betalen als u nu een contract zou afsluiten met een leverancier.

De V-test® wordt maandelijks aangepast met de recentste prijzen. Op de startpagina van de V-test ziet u bovenaan op welke maand het resultaat van de V-test van toepassing is. Staat er een andere maand dan de huidige? Dit betekent dat we de V-test aan het actualiseren zijn. Wacht een paar dagen met de V-test uit te voeren. Zo kunt u aanspraak maken op nieuwe tarieven die de energieleveranciers deze maand aanbieden.

We geven een overzicht van producten met zowel vaste als variabele energiecomponenten. U kiest zelf welk risico u wil nemen.

De resultaten zijn een schatting en geen exacte prijsvoorspelling van uw eindafrekening. Een exacte berekening van de jaarlijkse energiekost is onmogelijk omdat zowel uw verbruik als bepaalde prijsonderdelen kunnen veranderen. We houden geen rekening met (tijdelijke) kortingen en promoties.

Aan de slag

 • Neem uw recentste jaarlijkse eindafrekening. Wij hebben uw verbruik in kWh nodig, geen bedragen in euro.
 • Als u geen verbruikshistoriek heeft omdat u bijvoorbeeld naar een nieuwbouw verhuist, kan u aanduiden dat u uw verbruik niet kent. Het resultaat van de V-test® is dan gebaseerd op een gemiddeld verbruik.

Als u uw verbruik en alle andere gegevens ingegeven hebt, toont de V-test® hoeveel u zou betalen als u vandaag voor een bepaald product bij een bepaalde leverancier een contract afsluit. De energieprijzen kunnen nooit exact worden voorspeld, omdat uw verbruik of bepaalde prijsonderdelen kunnen veranderen.

Wat kan niet?

 • Kortingen en acties van leveranciers bekijken.
  Hiervoor moet u de leveranciers apart contacteren.
 • Uw afrekening narekenen.
  Met de V-test vergelijkt u het huidige aanbod van energiecontracten voor nieuwe klanten.
 • Uw huidige elektriciteits- en/of aardgasproduct opzoeken om na te kijken hoeveel u nu betaalt en om dit te vergelijken met de huidige tarieven. U hebt waarschijnlijk bij uw contractondertekening op andere tarieven en voorwaarden ingetekend. De V-test vergelijkt het huidige aanbod van energiecontracten voor nieuwe klanten.
 • De tarieven van groepsaankopen bekijken.
  Voor dergelijke initiatieven wordt een aparte veiling georganiseerd. De VREG is hierbij niet betrokken.

 

Nog een vraag over dit onderwerp?

Mail naar info@vreg.be of bel naar het gratis telefoonummer 1700.

Vreg is de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt
Heeft u een vraag? Mail of bel 1700