Vergoeding overtollige elektriciteit?

Dankzij een terugdraaiende teller bespaart u op uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur. Elke geïnjecteerde kWh elektriciteit compenseert namelijk een kWh die u op een ander moment van het net afneemt.

Op dit moment krijgt u geen vergoeding voor de elektriciteit die u ‘teveel’ produceert. Een tijdje geleden was het de bedoeling om dit in te voeren in de loop van 2018, gelijktijdig met het slimme datasysteem 'Atrias'. Er is echter vertraging bij de invoering hiervan. In 2020 wordt een nieuwe lanceringsdatum voor Atrias bekendgemaakt.

Als u meer produceert dan u verbruikt, wordt uw factuur opgemaakt alsof u niets hebt verbruikt. Uw meterstand op het moment van de opname is het nieuwe vertrekpunt. Met deze meterstand zal uw meterstand een jaar later vergeleken worden.

Het afronden gebeurt elke tariefperiode: een overschot op de dagteller mag niet in mindering gebracht worden van de nachtteller. Een enkelvoudig uurtarief  kan daarom voordeliger zijn.

U kan deze situatie vermijden door niet meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig om in uw eigen verbruik te voorzien. U houdt bovendien best nog wat ruimte over om elektriciteit te besparen (elektrische toestellen worden met de tijd energiezuiniger).

Er bestaat een alternatief, de bidirectionele meter. U kan deze op eigen kosten laten installeren. Deze meter meet enerzijds de elektriciteit die u verbruikt en anderzijds elektriciteit die u injecteert. Beide meters zullen dus stijgen.

  • Voor elektriciteit die u afneemt, moet u betalen. Deze kan u dus niet meer compenseren met overtollige stroom van uw zonnepanelen op een ander moment.
  • Vermits er slechts één toegangspunt voor prosumenten is, kan u, in tegenstelling tot andere producenten, uw energie (voorlopig) niet verkopen.
Vreg is de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt
Heeft u een vraag? Mail of bel 1700