Hoeveel bedraagt het capaciteitstarief voor een kilowatt?

Volgens de indicatieve tarieven voor 2022 betaalt u voor 1 kW op jaarbasis gemiddeld over heel Vlaanderen ongeveer € 39 (excl. btw); op maandbasis is dat ongeveer € 3,20 (excl. btw). Het bedrag varieert van netbeheerder tot netbeheerder en hangt dus af van waar u woont. Meer weten? Doe zelf een simulatie.

Iedereen betaalt een minimum bijdrage in de netkosten . Die komt overeen met een capaciteit van 2,5 kW. Het gaat dus jaarlijks om zo’n € 96,5 (excl. btw).  

Is uw maandpiek telkens 4 kW? Dan betaalt u op jaarbasis gemiddeld zo’n € 154,30 (excl. btw) aan capaciteitstarief. Hebt u gedurende 1 van de 12 maanden uitzonderlijk een iets hogere piek van 6 kW? Dan kost u dat gemiddeld zo’n € 6,4 (excl. btw) extra.

Maar voor elke kWh die u verbruikt zal u minder betalen dan vandaag. Via het kWh-tarief rekenen we in de toekomst een minder groot deel van de netkosten aan. Dat doen we omdat we al een deel van de netkosten via het capaciteitstarief aanrekenen.

Opgelet: de nieuwe nettarieven worden pas ingevoerd op 1 januari 2023. De tarieven voor 2022 zijn dus louter indicatief. Wij beslissen over de nettarieven voor 2023 in het najaar van 2022.


Alle info over de nieuwe nettarieven vindt u hier