Publicatie arrest Grondwettelijk Hof over de terugdraaiende teller bij zonnepanelen

donderdag, 4 maart, 2021

De publicatie van het arrest van het Grondwettelijk Hof dat de toepassing van de terugdraaiende teller vernietigt bij prosumenten met een digitale meter heeft onmiddellijk impact op de ruim 100.000 zonnepaneleneigenaars met een digitale meter. Hun meter draait sinds 1 maart 2021 niet langer virtueel terug. 

Welke gevolgen heeft dit voor zonnepaneeleigenaars met een digitale meter?
Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter worden voortaan voor de verschillende onderdelen van hun elektriciteitsfactuur aangerekend op basis van de elektriciteit die ze werkelijk afnemen van het net. Zij betalen vanaf nu niet langer het prosumententarief en kunnen de elektriciteit die ze op het net zetten verkopen aan hun leverancier.

Wat kunnen zonnepaneeleigenaars met een digitale meter nu doen om te besparen?
De volgende 3 basistips staan centraal, in volgorde:

  1. Zet in op zelfverbruik . Hoe meer u uw verbruik kan laten samenvallen met de periodes waarin uw zonnepanelen elektriciteit produceren, hoe minder elektriciteit u moet afnemen en hoe beter voor uw portemonnee.
  2. Kies een voordelig afnamecontract. Wat u betaalt voor de elektriciteit die u koopt, weegt nog altijd veel meer door dan wat u krijgt voor de elektriciteit die u verkoopt.
  3. Sluit een terugleveringscontract af – maar let daarbij goed op dat dit contract niet gekoppeld wordt aan een minder voordelig afnamecontract! De V-Test® kan helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

PERS-2021-03