Prosumenten met een digitale meter die efficiënt omspringen met hun elektriciteitsverbruik betalen minder

donderdag, 21 februari, 2019

Sinds enkele maanden hebben we een online simulator waarmee prosumenten de gevolgen kunnen inschatten van de uitrol van de digitale meter op basis van de huidige ontwerpregelgeving. Die voorziet in een compensatiemechanisme van 15 jaar voor alle componenten van de elektriciteitsfactuur met uitzondering van de nettarieven. Er werden al meer dan 27.000 simulaties uitgevoerd. Ook gezinnen die zonnepanelen overwegen, kunnen via de simulator een goed inzicht krijgen in hun business case.  
 
60% van de prosumenten met een digitale meter zal minder betalen dan nu met het  prosumententarief . 40% betaalt meer dan het prosumententarief. Voor het grootste deel van deze 40% is het nadeel beperkt tot enkele euro’s per maand. Door in te zetten op meer zelfconsumptie kan ook de groep van 40% de elektriciteitsfactuur verlagen.  
 
Naast de simulator bieden wij een presentatie in Prezi (met geluid) aan met meer details en uitleg. Bekijk de presentatie in Google Chrome of Firefox (werkt niet in Internet Explorer). De cirkels in de presentatie zijn ook aanklikbaar per thema. De presentatie is ook omgezet in een filmpje (met geluid) op Youtube.

  • Hoeveel voordeel of nadeel doet een  prosument  met een digitale meter? 
  • Welke digitale meter kiezen: dag/nacht of enkelvoudig? 
  • Zelfconsumptie: efficiënt en groen 
  • Vergelijking elektriciteitsfactuur van een gezin met en zonder zonnepanelen 
  • Wat voor prosumenten met een warmtepomp