Distributienettarieven 2020

maandag, 16 december, 2019

De inkomsten uit de distributienettarieven elektriciteit dalen in 2020 globaal met 83 miljoen euro en die uit aardgas met 14 miljoen euro.    

Voor gezinnen dalen de distributienettarieven voor elektriciteit het derde jaar op rij, mede door de efficiëntieprikkels die we aan de distributienetbeheerders opleggen. Ook de distributienettarieven voor aardgas dalen opnieuw, al is de daling beperkter.  

Een gezin betaalt in 2020 gemiddeld 31 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 10 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas.  

Ook het  prosumententarief  gaat gemiddeld met 5% omlaag.  

Ook bedrijven zien in 2020 de distributienettarieven verder dalen. Een KMO met een standaardverbruik betaalt gemiddeld 369 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 31 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas. Voor grotere bedrijven op middenspanning dalen de elektriciteitsdistributienettarieven gemiddeld met 5%. 

Net als de afnametarieven dalen ook de injectietarieven. De gemiddelde daling voor de injectieklanten aangesloten op middenspanning bedraagt ruim 5%. 

Persbericht