Distributienettarieven 2019

maandag, 17 december, 2018

De inkomsten uit de distributienettarieven elektriciteit dalen in 2019 globaal met 200 miljoen euro en die uit aardgas met 34 miljoen euro. Om een verdere daling van de nettarieven in de toekomst mogelijk te maken, pleit de VREG ervoor om de openbaredienstverplichtingen die momenteel vooral doorgerekend worden via de distributienettarieven voor elektriciteit op een andere manier te financieren.

Voor gezinnen dalen de distributienettarieven voor elektriciteit het tweede jaar op rij. Ook de distributienettarieven voor aardgas dalen in 2019. Een gezin betaalt in 2019 gemiddeld 46 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 25 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas. Ook het prosumententarief gaat gemiddeld met 8% omlaag.

Net als bij de gezinnen zijn ook de distributienettarieven bij KMO’s gedaald. Een KMO betaalt in 2019 gemiddeld 586 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 83 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas.

Voor de grotere bedrijven op middenspanning dalen de elektriciteitsdistributienettarieven gemiddeld met 14%. Ook de injectietarieven voor middenspanning dalen gemiddeld met 5%.

Persbericht