Nieuwe nettarieven: wat betekent dat voor hen?

Thomas en Myriam

Thomas en Myriam wonen met hun 2 kinderen in Merksem. Voor hun verplaatsingen gebruiken ze al enkele jaren een elektrische wagen. Om die thuis te kunnen laden, installeerden ze een laadpaal met een vermogen van 7,36 kW. Ze verbruiken 8.000 kWh per jaar (3.600 kWh dag- en 4.400 kWh nachtverbruik). Ze hebben op dit moment nog een klassieke meter.

Simulatieresultaat

Hoge energieprijzen

In 2022 betalen Thomas en Myriam naar verwachting € 2.568 voor hun elektriciteit. Dat is meer dan in de vorige jaren. Die toename heeft te maken met de hoge energieprijzen. Daardoor betalen ze in 2022 een hogere energiekost. Dat deel van hun factuur ziet u in de grafieken hieronder in het geel.  

Dalende nettarieven

De nettarieven zijn een ander deel van hun elektriciteitsfactuur. Dat deel ziet u in de grafieken in het blauw. In 2021 betaalden Thomas en Myriam € 924 aan nettarieven. In 2022 betalen ze minder. Met een klassieke meter betalen ze naar verwachting € 609 aan nettarieven. Met een digitale meter betalen ze een capaciteitstarief op basis van de gemiddelde maandpiek. De simulator toont voor het jaar 2022 meerdere bedragen. Hoeveel Thomas en Myriam betalen met een digitale meter hangt af van de mate waarin ze het laden van hun wagen spreiden.  

  • Gebeurt dat aan vol vermogen op het moment dat ook hun huishoudelijke toestellen een piekverbruik veroorzaken? Dan schat de simulator de gemiddelde maandpiek in op 12,26 kW. Ze betalen in dat geval € 877 aan nettarieven.  
  • Kiezen Thomas en Myriam ervoor om te laden op momenten met weinig huishoudelijk verbruik (bv. ’s nachts)? Dan is hun gemiddelde maandpiek lager (7,36 kW). Ze betalen dan flink minder aan nettarieven (€ 663). 
  • Met een slimme laadpaal besparen ze nog meer. Die laadt meer gespreid aan een lager vermogen en afgestemd op het huishoudelijk piekverbruik. Hun gemiddelde maandpiek beperkt zich dan tot 4,9 kW. Ze betalen in dat geval nog maar € 556 aan nettarieven. 

Resultaat met klassieke meter

Resultaat met digitale meter

Algemene tendens

Een gezin met een elektrische wagen betaalt in 2022 minder nettarieven dan in 2021. Dat is zo met een digitale en een klassieke meter. Met een digitale meter hangen de nettarieven af van de mate waarin u het laden van uw wagen spreidt. Met een slimme laadpaal betaalt u met een digitale meter minder nettarieven dan met een klassieke meter. Met een slimme laadpaal kan u ook inspelen op dynamische prijzen. Daardoor bespaart u mogelijk op uw energiekost. 

Investeert u in zonnepanelen? En laadt u uw wagen zoveel mogelijk op wanneer de zon schijnt? Dan kan u uw elektriciteitsfactuur nog verder doen dalen. De Vlaamse regering voorziet ook éénmalige investeringspremie bij de plaatsing van zonnepanelen. 

Let op: door de hoge energieprijzen is uw totale elektriciteitsfactuur in 2022 naar verwachting hoger dan in 2021. 

 

Wil u weten wat dit voor u betekent? 

Doe zelf een simulatie