Nieuwe nettarieven: wat betekent dat voor hen?

Joris en Aïsha

Joris en Aïsha wonen met hun 3 kinderen in een nieuwbouwwoning in Sint-Niklaas. Ze verwarmen hun woning en sanitair water met een lucht/water warmtepomp (vermogen compressor = 2 kW). Ze verbruiken 8.500 kWh per jaar (3.600 kWh dag- en 4.900 kWh nachtverbruik). Ze hebben op dit moment nog een klassieke meter.

Simulatieresultaat

Hoge energieprijzen

In 2022 betalen Joris en Aïsha naar verwachting € 2.737 voor hun elektriciteit. Dat is meer dan in de vorige jaren. Die toename heeft te maken met de hoge energieprijzen. Daardoor betalen ze in 2022 een hogere energiekost. Dat deel van hun factuur ziet u in de grafieken hieronder in het geel.  

Dalende nettarieven

De nettarieven zijn een ander deel van hun elektriciteitsfactuur. Dat deel ziet u in de grafieken in het blauw. In 2021 betaalden Joris en Aïsha € 1.062 aan nettarieven. In 2022 betalen ze minder. Met een klassieke meter betalen ze naar verwachting € 671 aan nettarieven. Met een digitale meter betalen ze een capaciteitstarief op basis van de gemiddelde maandpiek. De simulator toont in voor het jaar 2022 meerdere bedragen. Hoeveel Joris en Aïsha betalen met een digitale meter hangt af van de mate waarin ze het gebruik van hun warmtepomp spreiden.  

  • Werkt die aan vol vermogen op het moment dat ook hun huishoudelijke toestellen een piekverbruik veroorzaken? Dan schat de simulator de gemiddelde maandpiek in op 7,51 kW. Ze betalen in dat geval € 693 aan nettarieven.  
  • Kunnen Joris en Aïsha hun warmtepomp zo instellen dat die enkel werkt op momenten met weinig huishoudelijk verbruik (bv. ’s nachts)? Dan is hun gemiddelde maandpiek lager (5,51 kW).  
    Ze betalen in dat geval nog maar € 606 aan nettarieven. 

 

Resultaat met klassieke meter

Resultaat met digitale meter

Algemene tendens

Een gezin met een warmtepomp betaalt in 2022 minder nettarieven dan in 2021. Dat is zo met een digitale en een klassieke meter. Met een digitale meter hangen de nettarieven af van de mate waarin u het gebruik van uw warmtepomp spreidt. Door uw warmtepomp in te schakelen op momenten dat u weinig andere toestellen gebruikt betaalt u minder dan met een klassieke meter. De mogelijkheden om uw warmtepomp anders in te stellen of slim aan te sturen zijn wel technologie- en merkafhankelijk.  

Investeert u in zonnepanelen? En laat u uw warmtepomp zoveel mogelijk werken wanneer de zon schijnt? Dan kan u uw elektriciteitsfactuur nog verder doen dalen. De Vlaamse regering voorziet ook éénmalige investeringspremie bij de plaatsing van zonnepanelen. 

Let op: door de hoge energieprijzen is uw totale elektriciteitsfactuur in 2022 naar verwachting hoger dan in 2021. 

Wil u weten wat dit voor u betekent? 

Doe zelf een simulatie