Veelgestelde vragen over resultaat simulator

Ik deed de simulator en zie dat er voor mij een voordeel wordt ingeschat. Kan ik vanaf de plaatsing van mijn digitale meter overstappen op het systeem met afrekening op basis van werkelijke afname van het net?

Ja, vanaf 1 juli 2019 kunnen prosumenten met een digitale meter  ook gratis kiezen om over te stappen naar het systeem van afrekening van de nettarieven op basis van werkelijke afname. De overstap wordt wel pas gemaakt op het ogenblik van de eerstvolgende eindafrekening.

Let op: als u kiest voor het nieuwe systeem, kan u nadien niet meer terug naar het prosumententarief . Deze keuze kan u vanaf 1 juli 2019 aan Fluvius laten weten via een webformulier op hun website.

Meer informatie op de website van Fluvius

Waarom verschilt het resultaat van de simulator voor gezinnen die zonnepanelen willen plaatsen van het resultaat dat de zonnekaart geeft?

De simulator toont de eenmalige besparing op de jaarlijkse elektriciteitsfactuur, zonder rekening te houden met de investeringskost.

Om de jaarlijkse besparing van de zonnekaart te berekenen, kijkt het Vlaams Energieagentschap ( VEA ) naar de verwachte besparing die een installatie over 25 jaar kan opleveren en delen ze dat bedrag door 25. Ze houden onder andere rekening met

  • de investeringskost
  • het prosumententarief
  • een geschatte stijging van de elektriciteitsprijs (3,5%)
  • een degradatiefactor van de zonnepanelen (0,5%) en
  • een gemiddelde rentevoet van een spaarrekening (1%)

Kan ik mijn zelfconsumptie of direct verbruik ook zelf bepalen?

Met de simulator geven we u, op basis van de gegevens die u ingeeft, een zo correct mogelijke inschatting van uw zelfconsumptie .

Als u zelf uw zelfconsumptie wil bepalen, houdt u over een periode van 1 jaar (aangewezen tijdsperiode) volgende parameters bij:

  • De meterstand van uw werkelijke afname bij het begin en op het einde van deze periode. Deze kan u aflezen van de display van uw digitale meter ;
  • De meterstand van uw injectie bij het begin en op het einde van deze periode. Deze kan u ook aflezen van de display van uw digitale meter;
  • De meterstand van de totale productie van uw zonnepanelen bij het begin en op het einde van deze periode. Indien aanwezig, kan u deze aflezen van de display van uw productieteller. Vaak kan u deze ook aflezen van het monitoring systeem (via app of webpagina) van uw omvormer (sommige merken van omvormers bieden deze mogelijkheid). Kent u de productie van uw zonnepanelen niet, dan kan u uw zelfconsumptie niet zelf bepalen.

Uit deze gegevens kan u dan uw zelfconsumptie afleiden door:

Zelfconsumptie = totale productie over één jaar – injectie over één jaar

% zelfconsumptie = zelfconsumptie / totale productie over één jaar

Hoe moet ik mijn resultaat begrijpen als ik een nieuwe elektrische warmwaterboiler, warmtepomp of batterij aan mijn simulatie toevoeg?

Het resultaat toont de impact van deze nieuwe technieken op uw zelfconsumptie . We houden geen rekening met de investeringskosten die u voor de aankoop van deze nieuwe technieken heeft, noch met de kosten voor het aanpassen van de aansturing.

Verder voegen we bij uw huidig verbruik ook het extra verbruik ten gevolge van deze technieken toe. Hierdoor zal het verbruik in uw resultaat afwijken van het verbruik dat u ingaf.

Ik heb twee zonnepaneleninstallaties met een verschillend AC-vermogen. Om gebruik te maken van de simulator moet ik dan beide getallen optellen?

De simulator houdt geen rekening met zonnepaneleneigenaars die verschillende installaties hebben of installaties met een verschillende oriëntatie. Wij raden u aan om de vermogens van uw installaties op te tellen en de oriëntatie van de installatie met het grootste AC-vermogen in te geven. Mogelijk geeft de simulator geen volledig correct resultaat, maar het is de meest correcte inschatting die we u kunnen geven.

Ik deed de simulator. Ik heb twee sets zonnepanelen liggen met een verschillende oriëntatie. Wordt de simulatie nog aangepast zodat je dit ook kan berekenen voor dit type van installatie.

De simulator houdt geen rekening met zonnepaneleneigenaars die verschillende installaties hebben of installaties met een verschillende oriëntatie. Wij raden u aan om de vermogens van uw installaties op te tellen en de oriëntatie van de installatie met het grootste AC-vermogen in te geven. Mogelijk geeft de simulator geen volledig correct resultaat, maar het is de meest correcte inschatting die we u kunnen geven.