Veelgestelde vragen over budgetmeter

Hoe kan ik mijn budgetmeter opladen?

Een klassieke budgetmeter kan u opladen met de budgetmeterkaart. Die moet u voor een bepaald bedrag opladen aan een oplaadpunt. U vindt een overzicht van de oplaadpunten via https://www.fluvius.be/nl/meer-weten/oplaadpunten

Bij de digitale budgetmeter is er geen oplaadkaart. U kan wel nog altijd gebruik maken van de oplaadpunten door eerst de laatste 13 cijfers van uw EAN code in te geven op de terminal. Die code staat op een kaartje. Neem dat kaartje dus zeker mee.

De Digitale meter kan je ook online opladen via mijndigitalebudgetmeter.be

Bij zowel de digitale als de klassieke budgetmeter is het uitzonderlijk ook mogelijk om op te laden met een cashbetaling in een postpunt of postkantoor van Bpost.

Welke beschermingsmaatregelen zijn er als ik mijn factuur niet kan betalen?

Meer informatie over de beschermingsmaatregelen voor huishoudelijke klanten vindt u via https://www.vreg.be/nl/consumentenbescherming-en-sociaal-energiebeleid en https://www.energiesparen.be/sociaal

Wanneer wordt de budgetmeter terug vervangen door een gewone meter?

Aan de meter zelf verandert niets. Maar wanneer u alle openstaande schulden bij de netbeheerder hebt afbetaald en opnieuw een contract hebt gesloten met een leverancier, werkt uw budgetmeter opnieuw als een tweevoudige meter, die uw energieverbruik meet volgens dag- en nachttarief.
Afhankelijk van wie uw netbeheerder is, moet u zelf uw klassieke budgetmeter uitschakelen met een de-activatiekaart of komt er een medewerker langs om de klassieke budgetmeter af te sluiten.

Een digitale budgetmeter wordt vanop afstand opnieuw ingesteld als een gewone digitale meter .

Ben ik voordeliger af met een budgetmeter dan met een gewone meter?

Opgelet, dat is zeker niet altijd het geval. U kan in aanmerking komen voor het sociale maximumtarief voor aardgas en elektriciteit, en dat is een begrensd tarief. Maar als u geen recht hebt op die sociale maximumprijs betaalt u een vastgelegde prijs. Aangezien die prijs een gemiddelde is van de prijzen van de commerciële leveranciers is het zeker niét het meest voordelige tarief. Als u geen schulden meer hebt bij uw netbeheerder hebt u er alle baat bij om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar het meest voordelige energiecontract. Dat kan u vinden door de V-test® te doen, onze online prijsvergelijking.

Vallen elektriciteit en gas uit als mijn budgetmeter op nul staat?

Niet meteen. Als uw krediet op is, is er zowel voor elektriciteit als gas een “noodkrediet” voorzien van 50 euro (elektriciteit) of 70 euro (gas). Hiermee kan u tijdelijk gewoon verder gebruiken tot u opnieuw hebt opgeladen.

Pas op! Dit noodkrediet is niet gratis en wordt van de volgende opladingen afgehouden.


Ook als het noodkrediet op is, valt de elektriciteitsbudgetmeter niet volledig uit. De budgetmeter voor elektriciteit zal altijd 10 ampère aan elektriciteit leveren, ook als er geen geld meer op uw budgetmeterkaart staat. Maar ook het verbruik van die 10 ampère is niet gratis, het wordt afgehouden van de volgende opladingen. Als u blijft verbruiken op 10 ampère, kan die functie na een advies van de lokale adviescommissie ook stopgezet worden.

Voor aardgas is zo’n minimumlevering niet mogelijk. Tijdens de winterperiode kan u wel in aanmerking komen voor financiële steun van de Vlaamse overheid om uw aardgasmeter op te laden.

Hoe werkt een budgetmeter precies?

Een budgetmeter werkt enkel als u vooraf de meter oplaadt. U kan dan elektriciteit of gas verbruiken tot het opgeladen bedrag opgebruikt is.

Op de klassieke budgetmeter kan u volgen hoeveel u al verbruikt hebt. De meter geeft ook een signaal wanneer uw krediet bijna opgebruikt is, zodat u tijdig kunt herladen.

Bij de digitale budgetmeter verlopen de meldingen via mail of sms, en kan u uw verbruik volgen online via mijndigitalebudgetmeter.be of via de gratis budgetmeterlijn 0800 95 608. Houdt uw EAN-code bij de hand!

Zijn er aparte budgetmeters voor aardgas en elektriciteit?

Ja, net zoals de gewone aardgas- en elektriciteitsmeter, zijn ook de budgetmeters voor aardgas en elektriciteit twee aparte meters. Het is dus perfect mogelijk dat u wel een budgetmeter hebt voor elektriciteit, maar niet voor aardgas. Of omgekeerd. Bij de plaatsing van een digitale budgetmeter, worden altijd beide meters vervangen door een digitale meter . Als u enkel schulden heeft voor elektriciteit of aardgas, blijft de andere meter gewoon functioneren als een digitale meter.

Wat gebeurt er met mijn budgetmeter als ik verhuis?

Uw netbeheerder zal de budgetmeter afsluiten in uw oude woning, en gratis een nieuwe budgetmeter installeren in uw nieuwe woning. Het is belangrijk dat u een verhuis daarom tijdig doorgeeft aan uw netbeheerder.

Mag ik een budgetmeter weigeren?

Nee, u mag in geen geval een budgetmeter weigeren. De plaatsing is verplicht bij wet voor wie schulden heeft bij de netbeheerder. Als u de netbeheerder niet binnenlaat om de budgetmeter te installeren, kan hij u afsluiten van aardgas en/of elektriciteit.

Kan ik zelf kiezen voor een budgetmeter?

Nee, u kunt niet zelf kiezen om een budgetmeter te (laten) installeren. Het is de netbeheerder die er één bij u plaatst als u uw energiefacturen niet kunt betalen.