Energieverbruik en meters

Een gemiddeld gezin verbruikt 3.500 kWh elektriciteit per jaar en bij verwarming met aardgas 23.260 kWh gas per jaar. Het werkelijke verbruik hangt natuurlijk af van hoe goed uw woning is geïsoleerd en van uw comfortwensen.
De meteropname is nodig om na te gaan hoeveel energie u verbruikte en om de kosten te berekenen van uw energieverbruik.
Er bestaan verschillende metertypes. Energieleveranciers rekenen verschillende prijzen aan voor het energieverbruik via de meters.
Hebt u enkel een dagmeter, maar gebruikt u uw wasmachine, droogkast, vaatwasmachine en elektrische boiler vooral ’s avonds of in het weekend? Dan kan het interessant zijn om over te schakelen naar een tweevoudig uurtariefmeter omdat de elektriciteitsprijs goedkoper is in het weekend en tijdens de daluren.
Als u merkt dat uw meter defect is, verwittig uw netbeheerder dan zo snel mogelijk. Als u denkt dat uw meter defect is, maar u bent niet zeker, contacteert u best eerst een elektricien of aardgasinstallateur. Als u een netbeheerder contacteert en er is niets mis met de meter moet u betalen.
Bereken uw toekomstige energiebesparing met de energiewinstcalculator voor dak- of muurisolatie, de vervanging van een oude cv-ketel, de vervanging van enkel glas door hoogrendementsbeglazing of de investering in een zonneboiler of fotovoltaïsche zonnepanelen.
Vreg is de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt
Heeft u een vraag? Mail of bel 1700