Er zijn twee soorten energiegemeenschappen. Die twee soorten moeten elk aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Een energiegemeenschap van burgers (EGB) is een groep afnemers. Ze verenigen zich om samen bepaalde activiteiten rond energie uit te oefenen:
Daarnaast zal een EGB dienstverlener van flexibiliteit of deelnemer aan flexibiliteit of een aggregatie kunnen zijn. Binnen een EGB zullen afnemers ook energie kunnen delen.
Voorwaarden
Een EGB moet één of meer van bovenstaande activiteiten uitoefenen. En moet ook altijd aan al deze voorwaarden voldoen:
de kleine ondernemingen mogen niet betrokken zijn bij grootschalige commerciële activiteiten en hun voornaamste economische activiteit mag niet in de energiesector zijn
beslissende invloed duidt op eigendoms- of gebruiksrechten op alle activa van de EGB of delen daarvan, en/of rechten of overeenkomsten die een beslissende invloed verschaffen op de samenstelling, het stemgedrag of de besluiten van de EGB
Een hernieuwbare-energiegemeenschap (HEG) is een groep afnemers. Ze verenigen zich om samen bepaalde activiteiten uitsluitend rond hernieuwbare energie uit te oefenen. De mogelijke activiteiten zijn dezelfde als die van de EGB:
Ook een HEG zal dienstverlener van flexibiliteit of deelnemer aan flexibiliteit of aggregatie kunnen zijn. En afnemers zullen ook binnen een HEG energie kunnen delen.
Voorwaarden
Een HEG moet één of meer van bovenstaande activiteiten uitoefenen. En moet ook altijd aan alle onderstaande voorwaarden voldoen. Die voorwaarden zijn deels dezelfde als die voor de EGB:
Wilt u meer informatie over de twee soorten energiegemeenschappen en de voorwaarden waaraan zij moeten voldoen? Dan kan u art. 4.8.1, art. 4.8.2 en art. 4.8.4 Energiedecreet, en art. 3.3.1 Energiebesluit lezen.
Energiegemeenschappen van burgers (EGB) en hernieuwbare-energiegemeenschappen (HEG) moeten zich aanmelden bij de VREG. Dat is wettelijk verplicht vanaf 1 januari 2022 en moet gebeuren binnen 30 dagen na oprichting van de energiegemeenschap.
Rechtspersonen die op 1 januari 2022 al bestaan en voldoen aan de voorwaarden van een energiegemeenschap van burgers of hernieuwbare-energiegemeenschap hebben tot en met 1 april 2022 de tijd om zich aan te melden.
In onderstaand overzicht geven we weer welke energiegemeenschappen gemeld zijn.
Let op: Via een melding als energiegemeenschap bij de VREG, verklaart de organisatie die zich meldt een energiegemeenschap te zijn. De VREG kan momenteel echter om verschillende redenen niet controleren of elke organisatie die zich heeft gemeld en opgenomen is in de lijst van aangemelde energiegemeenschappen, daadwerkelijk een energiegemeenschap is. Voor meer informatie hierover, verwijzen we naar ons rapport m.b.t. energiegemeenschappen, energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop (RAPP-2022-23 – zie meer bepaald sectie 2.3).