Energiefactuur betalen en sociaal energiebeleid

Afhankelijk van uw leverancier en het door u gekozen product bestaan er verschillende mogelijkheden om uw energiefactuur te betalen: via overschrijving, domiciliëring of zelfs cash. Welke betaalmogelijkheden uw leverancier aanbiedt, ziet u in de SERVICECHECK . Voorschotfacturen worden meestal maandelijks verstuurd. Sommige leveranciers bieden ook andere termijnen aan.
Gezinnen die hun energiefactuur niet kunnen betalen, worden niet dadelijk afgesloten. Als u niet reageert op de herinneringsbrief en de ingebrekestelling van uw leverancier mag deze uw contract opzeggen. Als u niet tijdig een nieuwe leverancier vindt, neemt de netbeheerder de levering over. Als u ook bij de netbeheerder niet correct betaalt, plaats deze een budgetmeter. Voor bedrijven geldt deze bescherming echter niet: zij kunnen wel dadelijk worden afgesloten.
Een budgetmeter wordt geplaatst door de netbeheerder (Eandis of Infrax). U kan er niet zelf voor kiezen. Het is pas als uw commerciële energieleverancier u dropt en u schulden maakt bij uw netbeheerder dat een budgetmeter elektriciteit en/of gas wordt geplaatst.
Gezinnen kunnen pas worden afgesloten in een aantal in de wetgeving opgesomde gevallen. Afsluiting wegens wanbetaling kan pas nadat de Lokale adviescommissie van uw gemeente hierover advies heeft gegeven. Bedrijven kunnen worden afgesloten van zodra hun leverancier het contract opzegt wegens wanbetaling. Zij kunnen dit vermijden door nog voor het einde van de levering een nieuwe leverancier te zoeken.
Beschermde klanten hebben recht op de sociale maximumprijs en genieten nog van een aantal andere voordelen.
De sociale maximumprijs is een voordelig tarief dat wordt toegekend aan beschermde afnemers.
Hier vindt u een duidelijke informatiebundel over de sociale maatregelen.
Sommige energieleveranciers hebben een akkoord afgesloten waarmee ze de consument extra beschermen (extra ten opzichte van de federale wetgeving inzake handelspraktijken).
Vreg is de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt
Heeft u een vraag? Mail of bel 1700