Dynamische contracten

Vanaf 2021 zal een klant met een  digitale meter  kunnen kiezen voor een dynamisch contract voor zijn elektriciteitsafname.

In een dynamisch contract wordt de prijs voor de  energiecomponent  doorgaans per uur bepaald op basis van de prijzen op de energiebeurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Dit betekent dat het elektriciteitsverbruik per uur wordt afgerekend aan de prijs van dat uur.

Omdat deze uurprijzen normaal gezien een dag op voorhand gekend zijn, kan de klant op basis van deze prijzeninformatie zijn verbruik hierop afstemmen. Afhankelijk van de mogelijkheden kan hij het elektriciteitsverbruik van bepaalde toestellen en toepassingen zoveel mogelijk laten samenvallen met de uren waar lagere prijzen voor gelden (bv. laden elektrisch voertuig,  warmtepomp , wasmachine). Zo kan hij de energiekost op zijn factuur verlagen.

Dit type contract is enkel mogelijk als er al een digitale meter werd geplaatst. De elektriciteitsafname moet minstens per uur kunnen gemeten worden. Dit is niet mogelijk bij een klassieke meter. De klant wordt ook verondersteld om actief bezig te zijn met zijn elektriciteitsverbruik en om bereid te zijn om dit verbruik af te stemmen op de uurprijzen, of om minstens een verbruiksprofiel te hebben dat afwijkt van het gemiddelde (bv. hoog verbruik tijdens de nacht en laag verbruik overdag, wat afwijkt van het gemiddelde van laag verbruik ’s nachts en hoog verbruik overdag). Een klant die veel verbruikt op momenten met hoge uurprijzen loopt bij dit type contract namelijk het risico om een hogere energiefactuur te krijgen.