De energieprijs op uw factuur

De prijs voor gas en elektriciteit op uw factuur bestaat uit verschillende onderdelen: de energieprijs, de nettarieven en de heffingen. Deze staan ook zo vermeld op uw factuur.

Via onze infografieken kunt u nagaan hoeveel u betaalt en aan wie.

De energieprijs bestaat enerzijds uit de prijs voor elektriciteit en aardgas en anderzijds uit de kosten groene stroom en WKK. De energieprijs is de opbrengst voor uw energieleverancier.
De nettarieven zijn de tarieven die u betaalt voor het vervoer van de energie tot bij u thuis of uw onderneming en voor de geleverde diensten. Het bedrag varieert van netbeheerder tot netbeheerder. Het bedrag wordt door uw energieleverancier gefactureerd, maar het gaat om diensten van uw netbeheerder. Er zijn drie soorten nettarieven: distributienettarieven, transmissienettarieven en transportnettarieven.Daarnaast is er ook het prosumententarief dat door o.a. zonnepaneleneigenaars (met een maximaal AC-vermogen van de omvormer van 10 kW en met een terugdraaiende teller) moet betaald worden.
Heffingen bestaan uit de energiebijdrage, de federale bijdrage, de bijdrage energiefonds en de toeslag beschermde klanten voor aardgas. De heffingen zijn bestemd voor de federale en de Vlaamse overheid.
Vreg is de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt
Heeft u een vraag? Mail of bel 1700