De meeste zonnepaneleneigenaars, die zonnepanelen geplaatst hebben voor eind 2020, hebben een terugdraaiende teller. Deze heeft een belangrijke impact op uw elektriciteitsfactuur.
Conform het decreet blijft wie voor eind 2020 zonnepanelen liet plaatsen, 15 jaar lang het recht behouden op het principe van de ‘terugdraaiende teller’ in combinatie met het prosumententarief. Wat betreft de nettarieven gaan wij hiermee niet akkoord en stapten naar het Grondwettelijk Hof. Er zijn ook andere partijen die een beroep indienden, waardoor gans het principe van de terugdraaiende teller op de helling staat. De uitkomst van het arrest is onzeker.
Prosumenten bij wie een digitale meter wordt geplaatst kunnen tijdens deze periode van 15 jaar wel de keuze maken voor een aanrekening van de nettarieven op basis van hun werkelijke afname. In dat geval betalen zij geen prosumententarief meer. Deze keuze is onomkeerbaar.
Nee, zelfs met een terugdraaiende teller betaalt u dan nog altijd volgende kosten:
De jaarlijkse vergoeding kan verschillen van leverancier tot leverancier, de eerste drie kosten zijn in principe bij elke energieleverancier gelijk.
Als u contracten vergelijkt via de V-test® en bij uw verbruik ‘0’ ingeeft, dan krijgt u de prijs die u zelfs bij een nulverbruik bij elke leverancier zou betalen.
Deze vraag is echter moeilijker te beantwoorden met de komst van de digitale meter . Het decreet voorziet voor wie voor eind 2020 zonnepanelen laat plaatsen, dat de meter virtueel blijft terugdraaien en dit gedurende 15 jaar na ingebruikname. Zowel voor uw elektriciteit, heffingen als overige componenten van de elektriciteitsfactuur (uitgezonderd nettarieven) betaalt u dan op basis van uw teruggedraaide of gecompenseerde afname (0 kWh in dit voorbeeld). Ook voor de aanrekening van uw nettarieven hanteren we tot en met eind 2020 hetzelfde principe (aangevuld met het prosumententarief), waarbij u met een digitale meter er voor kan kiezen om u te laten afrekenen op basis van uw werkelijke afname van het net, zoals de Vlaamse regering heeft bepaald voor de overige componenten van de elektriciteitsfactuur.
Voor energieconsumenten zonder zonnepanelen maakt het niet zoveel uit wanneer ze van energieleverancier veranderen, voor eigenaars van zonnepanelen is de timing bijzonder belangrijk. U maakt de overstap best zo dicht mogelijk bij de jaarlijkse meteropname door uw netbeheerder. Als u de leverancierswissel niet goed plant, riskeert u op de tussentijdse afrekening die bij elke wissel wordt opgemaakt:
Wil u energiecontracten vergelijken? Doe de V-test®!
Dit komt meestal doordat de spanning aan de uitgang van de omvormer te hoog is. Als dat gebeurt wordt de omvormer automatisch afgeschakeld omwille van de veiligheid. Uw zonnepanelen kunnen dan geen elektriciteit meer opwekken, wat jammer is voor het milieu én voor de rentabiliteit van uw installatie.
Allereerst bekijkt u, eventueel samen met uw installateur, of uw installatie correct geconfigureerd werd:
Vervolgens bekijkt u, eventueel samen met uw installateur, of u het probleem kan oplossen:
Is de spanningsval over binneninstallatie en aansluitkabel binnen de grenzen, en voldoet de installatie volledig aan de door de netbeheerder voorgeschreven technische regels, maar blijft u toch problemen ondervinden? Dan contacteert u best uw netbeheerder. Hij kan:
Meer informatie vind je ook op https://www.fluvius.be/nl/thema/zonnepanelen/zonnepanelen-storingen
Is de spanningsval over binneninstallatie en aansluitkabel binnen de grenzen, voldoet de installatie verder volledig aan de door de netbeheerder voorgeschreven technische regels, heeft u de netbeheerder hieromtrent gecontacteerd en kon hij het probleem niet oplossen?
Dan moet u uw klacht over het regelmatig uitvallen van uw omvormer schriftelijk indienen bij Fluvius.
Op uw verzoek zal uw netbeheerder een onderzoek instellen, dat leidt tot een rapport met de resultaten en conclusies van de meting die zal worden uitgevoerd.
Deze procedure is beschreven in art. 2.2.91 van het Technisch Reglement Distributie Elektriciteit.
Als het probleem niet opgelost raakt, moet vastgesteld worden dat er een tekort aan injectiecapaciteit op het lokaal distributienet is. Het net beschikt dan niet over voldoende capaciteit om de injectie te ontvangen, hetgeen tot te hoge spanningswaarden leidt (reden van het uitvallen van de omvormer, dit is een beveiligingsmechanisme om beschadiging tegen te gaan) met als gevolg dat de norm voor leveringskwaliteit (NBN 50160) overschreden wordt. Deze norm bepaalt dat gemiddelde spanning op het distributienet, over een interval van 10-minuten, niet hoger dan 253V mag zijn (= 230V + 10%) en dat de ogenblikkelijke waarde nooit boven 264,5V (= 230V + 15%) mag komen. Hogere waardes kunnen leiden tot beschadiging van verbruikstoestellen.
Het is de taak van de netbeheerder om ervoor te zorgen dat er voldoende netcapaciteit aanwezig is en dat tegelijk de kwaliteitsnorm gerespecteerd wordt. Bijgevolg zou men geen hinder mogen ondervinden als men, volgens de regels (dus mits melding dan wel toelating tot aansluiting van de installatie), is aangesloten op het distributienet.
Als men dus na de correctieve acties van de netbeheerder en ondanks de correcte instelling van de omvormer, vaststelt dat deze alsnog regelmatig uitvalt, met verlies van opbrengst voor gevolg, dan kan men vergoeding voor deze schade (verlies van opbrengst) eisen van de netbeheerder.
Men moet dan aantonen welke schade met ondervond (wat is het bedrag van de gemiste opbrengst), en de link aantonen met een fout van de netbeheerder (cfr. voorzien in voldoende injectiecapaciteit – conformiteit van eigen installatie zal daarbij aangetoond moeten worden).
Deze schadeclaim moet bij de netbeheerder ingediend worden, die deze zal beoordelen.
Het gaat om een gemeenrechtelijke schaderegeling, die tot de federale bevoegdheid behoort.
Betwistingen hieromtrent moeten door de rechtbank worden beslecht.
Ook voor zonnepaneleneigenaars is het interessant om te kijken of er geen voordeliger elektriciteitscontract is dan uw huidig contract.
De jaarlijkse vergoeding kan nul euro bedragen maar ook een stuk hoger zijn. Het kan zijn dat u toch nog elektriciteit verbruikt, naast de stroom die uw zonnepanelen opwekken. Dan kiest u best voor een contract met een lage eenheidsprijs voor elektriciteit. Die prijs ziet u volledig rechts in de resultatentabel van de V-test, als u klikt op Details. De omschrijving is 'Energiecomponent' en wordt uitgedruk in eurocent per kWh.
Wil u elektriciteitscontracten vergelijken? Doe de V-test®!
Let op, dit geldt enkel voor zonnepaneleneigenaars die nog geen digitale meter hebben en voor zonnepaneleneigenaars met een digitale meter die werkt als een virtuele terugdraaiende teller.
Als u uw zonnepanelen optimaal voor uw eigen verbruik wil benutten, moet u met een paar scenario’s rekening houden:
Idealiter verbruikt u natuurlijk zoveel mogelijk stroom die u zélf hebt opgewekt met uw zonnepanelen. Maar u waakt er ook best over dat u niet teveel stroom produceert die u niet zelf consumeert.
De komst van de digitale meter zorgt ervoor dat deze vraag niet meer eenvoudig kan beantwoord worden. Uw meest voordelige situatie hangt namelijk af van verschillende factoren:
Als bij u een digitale meter geplaatst wordt, heeft u de keuze. De digitale meter werkt als een terugdraaiende teller en u betaalt prosumententarief. Of u wordt voor uw nettarieven afgerekend op basis van wat u werkelijk afneemt. Als u ervoor kiest om uw nettarieven op basis van uw werkelijke afname te laten afrekenen, is dit onherroepelijk. Bij de plaatsing van uw digitale meter, kan u ook gratis de keuze tussen een enkelvoudig of tweevoudig (dag/nacht) tarief maken. Nadien kan u deze keuze nog wijzigen. In dat geval zal uw distributienetbeheerder u hiervoor 8,5 euro exclusief btw aanrekenen. Bij elke tariefwissel zal uw leverancier een tussentijdse factuur opmaken. Hierdoor kan u mogelijks uw productieoverschot verliezen.