De energiefactuur van een zonnepaneleneigenaar

Wie zonnepanelen wil installeren, moet vooral op langere termijn denken. De installatie is een aanzienlijke investering, maar de zonnepanelen kunnen wel een belangrijke impact hebben op uw energiefactuur.

Met een terugdraaiende meter gebruikt u als zonnepaneleneigenaar het distributienet als een gratis batterij. U plaatst immers een overschot aan stroom op het net, en u haalt die er voor dezelfde prijs weer af. Gebruikt u stroom van het net, dan draait uw meterteller vooruit. Maar stroomt er weer elektriciteit van uw zonnepanelen terug op het net, dan draait de teller ook weer terug. Door die terugdraaiende meter kan de elektriciteitsfactuur op het einde van het jaar 0 zijn.

Veelgestelde vragen over de energiefactuur van zonnepaneleneigenaars

Als ik minder energie verbruik dan mijn zonnepanelen produceren, bedraagt mijn energiefactuur dan ook 0 euro?

Nee, zelfs bij een nulverbruik betaalt u als zonnepaneleneigenaar nog altijd volgende kosten:

  • prosumententarief
  • bijdrage aan het energiefonds
  • meterhuur
  • jaarlijkse vergoeding of vaste vergoeding

De jaarlijkse vergoeding kan verschillen van leverancier tot leverancier, de eerste drie kosten zijn in principe bij elke energieleverancier gelijk.

Als u contracten vergelijkt via de V-test® en bij uw verbruik ‘0’ ingeeft, dan krijgt u de prijs die u zelfs bij een nulverbruik bij elke leverancier zou betalen.

Wanneer verander ik als zonnepaneleneigenaar best van energieleverancier?

Voor energieconsumenten zonder zonnepanelen maakt het niet zoveel uit wanneer ze van energieleverancier veranderen, voor eigenaars van zonnepanelen is de timing bijzonder belangrijk. U maakt de overstap best zo dicht mogelijk bij de jaarlijkse meteropname door uw netbeheerder. Als u de leverancierswissel niet goed plant, riskeert u op de tussentijdse afrekening die bij elke wissel wordt opgemaakt:

  • ofwel een groot overschot van de zomer, dat naar 0 herleid wordt en waar u dus niet meer van profiteert
  • ofwel een groot tekort van de winter dat nog niet aangezuiverd werd.

Wil u energiecontracten vergelijken? Doe de V-test®!

Ik heb zonnepanelen. Heeft het zin om te veranderen van elektriciteitsleverancier?

Ook voor zonnepaneleneigenaars is het interessant om te kijken of er geen voordeliger elektriciteitscontract is dan uw huidig contract.

De jaarlijkse vergoeding kan nul euro bedragen maar ook een stuk hoger zijn. Het kan zijn dat u toch nog elektriciteit verbruikt, naast de stroom die uw zonnepanelen opwekken. Dan kiest u best voor een contract met een lage eenheidsprijs voor elektriciteit. Die prijs ziet u volledig rechts in de resultatentabel van de V-test, als u klikt op Details. De omschrijving is 'Energiecomponent' en wordt uitgedruk in eurocent per kWh.

Wil u elektriciteitscontracten vergelijken? Doe de V-test®!

Wat is het voordeligst: een enkelvoudige meter, of een dag- en nachtmeter?

Uw meterstand op het moment van de opname is het nieuwe vertrekpunt, met deze meterstand zal uw nieuwe meterstand een jaar later vergeleken worden. Bij een tweevoudige meter gebeurt het afrekenen apart voor de dagteller en de nachtteller. Omdat zonnepanelen ’s nachts geen stroom produceren, kan de nachtteller alleen terugdraaien in het weekend. Als u dan vaak thuis bent en veel elektriciteit verbruikt (meer dan uw zonnepanelen produceren), is het perfect mogelijk dat uw dagverbruik daalt en uw nachtverbruik stijgt vergeleken met de vorige tariefperiode. Maar een overschot op de dagteller mag niet afgetrokken worden van de nachtteller.

Overschakelen naar een enkelvoudige meter – met één tarief – kan dus voordeliger zijn, afhankelijk van uw verbruik tijdens de verschillende tariefperioden en van het vermogen van uw zonnepanelen. Dat zal voor elk gezin anders zijn. Hou er wel rekening mee dat het overschakelen naar een enkelvoudig tarief geld kost. De prijs hangt af van uw netbeheerder. Ook het moment waarop u overschakelt is cruciaal.

Hoe laat ik mijn zonnepanelen optimaal renderen?

Als u meer energie produceert dan u verbruikt, zal uw leverancier uw energiefactuur opmaken alsof u niets hebt verbruikt. U krijgt (minstens voorlopig) geen vergoeding als u meer elektriciteit op het net zet dan u er afhaalt. U plaatst dus voorlopig best niet meer zonnepanelen dan nodig om in uw eigen verbruik te voorzien, de meerkost kan u immers nog niet recupereren. Aangezien elektrische toestellen steeds energiezuiniger worden – en u met dezelfde gezinssituatie en dezelfde levensstijl – in de toekomst eerder minder dan meer energie zal verbruiken, houdt u bovendien best nog wat ruimte over om elektriciteit te besparen.

Waar moet ik op letten als ik een terugdraaiende meter heb?

Als u uw zonnepanelen optimaal wil benutten, moet u met een paar scenario’s rekening houden:

  • Soms verbruikt u niet alle stroom die uw zonnepanelen opwekken. Dat kan het geval zijn op dagen met veel zon, zeker als u niet thuis bent. In dat geval stroomt de overtollige elektriciteit naar het net.
  • Het omgekeerde is ook mogelijk. ’s Nachts of op dagen zonder zon wekken uw zonnepanelen geen stroom op, maar verbruikt u wel elektriciteit. In dat geval zal u dus elektriciteit afnemen van het net.

Idealiter verbruikt u natuurlijk zoveel mogelijk stroom die u zélf hebt opgewekt met uw zonnepanelen. Maar u waakt er ook best over dat u niet teveel stroom produceert die u niet zelf consumeert.