Nieuwe nettarieven 2023
Publication date: 13 december 2022

Vind het beste energiecontract dankzij je digitale meter

Met een digitale energiemeter kun je meer. Dat je je meterstanden niet meer hoeft door te geven en jij je verbruik per kwartier volgt op Mijn Fluvius wist je wellicht al. Maar je digitale meter helpt je ook om het juiste en voordeligste contract te vinden, met wat hulp van onze V-test®.

Maandafrekening: betaal alleen wat je verbruikt

Energieleveranciers werken meestal met voorschotten per maand en een afrekening per jaar. Maar het kan ook anders. Met een digitale meter kun je voor een maandafrekening kiezen. Dan betaal je geen voorschotten meer, maar krijg je een afrekening voor wat je die maand hebt verbruikt.

Je voordelen:

  • Je betaalt alleen wat je verbruikt.
  • Je volgt je energieverbruik en facturen veel makkelijker op.
  • Je verliest geen voorschotten mocht je leverancier plots van de markt verdwijnen.

Het enige nadeel is dat je energiekosten minder gespreid zijn over het jaar. Verwarm je op elektriciteit of aardgas? Dan betaal je in de winter dus meer, maar in de zomer dan weer veel minder. Meer weten over maandafrekening? Je leest het hier.

In de V-test® krijg je een overzicht van alle contracten waarbij een maandafrekening mogelijk is. Doe de test en gebruik de filter ‘Maandelijks afrekenen’.

Heb jij het voordeligste terugleveringscontract?

Als je zonnepanelen en een digitale meter hebt, kun je je energieoverschotten verkopen aan een energieleverancier. Daarvoor sluit je een terugleveringscontract af.

Wat stellen we vast?

  • Uit onze jaarlijkse enquête bij 1000 Vlaamse gezinnen en ​​1500 bedrijven blijkt dat 3 op de 10 eigenaars van zonnepanelen geen terugleveringscontract heeft of vergat af te sluiten, en dus die vergoeding misloopt.
  • Wie wel een terugleveringscontract heeft, doet dat bijna altijd bij de leverancier waar hij een afnamecontract heeft. Maar die geeft niet noodzakelijk de hoogste vergoeding.

Onze tip: doe de V-test®. Je krijgt een inschatting van de verwachte jaaropbrengst per terugleveringscontract. En je vergelijkt er alle mogelijke combinaties tussen afname- en terugleveringscontracten, op basis van de voorwaarden en prijzen van alle leveranciers.

Dynamische stroomcontracten: verbruik alleen wanneer de prijs het laagst is

Heb jij een grote energieverbruiker in huis, zoals een elektrische auto of warmtepomp ? En kun jij je verbruik flexibel plannen of programmeren? Of heb je een thuisbatterij die je kan laten laden? Dan is een dynamisch stroomcontract misschien iets voor jou.

De prijs van je contract wordt in dat geval elk uur aangepast aan de marktprijzen op de energiebeurzen waar de leveranciers hun energie kopen. Die tarieven krijg je telkens een dag op voorhand. Als je weet dat de prijs van je elektriciteit morgen het laagste is tussen 13 en 16 uur, kun je je auto precies op dat moment opladen.

Is zo’n dynamisch contract iets voor jou? Ontdek het met de V-test®.

  • Heb je een digitale meter én al meer dan 1 jaar kwartierwaarden? Dan schat de V-test® de jaarkosten van zo’n dynamisch contract voor je in. Maak eerst een persoonlijk ‘Mijn V-test®’-profiel aan en koppel dat met Mijn Fluvius. De V-test® leest je energiegegevens dan uit.
  • Heb je geen persoonlijk V-test®-profiel? Download dan je verbruiksgegevens op Mijn Fluvius. De V-test® maakt op basis van jouw kwartierwaarden ook een prijsberekening voor dynamische producten.

Wist je dat je een gratis digitale meter kunt aanvragen? Vanaf 1 januari 2023 is de plaatsing van een digitale meter op aanvraag gratis. Vraag jouw digitale meter hier aan.