Hoeveel betaalt u per jaar, als u elektriciteit koopt en verkoopt?
De V-test® is technisch nog niet in staat om in dat geval een schatting van uw totale jaarkost te maken. Maar met behulp van onderstaand stappenplan kan u dat voorlopig zelf !
Enkele begrippen
Uw zonnepanelen produceren elektriciteit. Een deel daarvan verbruikt u onmiddellijk zelf, bijv. als uw wasmachine draait wanneer de zon schijnt. Dat is uw zelfverbruik.
Het deel dat u niet zelf verbruikt wordt op het elektriciteitsnet gezet; dat is uw injectie. Met een digitale meter kan u uw injectie verkopen aan een leverancier. Daarvoor sluit u een terugleveringscontract af.
Daarnaast zijn er ook momenten waarop uw zonnepanelen niets of te weinig produceren (bijv. 's nachts). Dan neemt u elektriciteit af van het net. Voor deze werkelijke (bruto) afname hebt u een afnamecontract nodig - dat is het "gewone" leveringscontract met een leverancier dat u al waarschijnlijk al heeft.
Voordat u begint: verzamel uw gegevens
Met een digitale meter kan u dus twee contracten afsluiten; één om elektriciteit te kopen en één om elektriciteit (injectie) te verkopen. Voor allebei vindt u alle aangeboden contracten in onze V-test®.
Begin dus met het uitvoeren van de V-test®. Vul als jaarverbruik uw werkelijke afname van elektriciteit in. Deze wordt gemeten door uw digitale meter en kan u terugvinden in het Fluvius portaal.
Bij de resultaten van de V-test® kiest u een afnamecontract op de tab “Ik koop elektriciteit”, en een terugleveringscontract via de tab “Ik verkoop elektriciteit”.
Let hierbij op dat u de gekozen contracten kan combineren! Sommige terugleveringscontracten kan u enkel afsluiten op voorwaarde dat u ook elektriciteit koopt bij dezelfde leverancier. Die hebben dan voorwaarde (1) of (2) in de kolom “Voorwaarden” op de tab “Ik verkoop elektriciteit”.
Disclaimer
Uit de bovenstaande berekening kunnen geen rechten ontleend worden ten aanzien van de energieleveranciers. De berekening geeft enkel een indicatie van wat de jaarkost zou kunnen zijn. Enkel een overeenkomst tussen een energieleverancier en uzelf kan de prijzen en de rechten en verplichtingen van beide partijen vastleggen. We raden u dan ook aan de website en de voorwaarden van de leverancier aandachtig door te nemen voordat u een contract afsluit.
De VREG kan op geen enkele manier aansprakelijk gesteld worden voor enige rechtstreekse of onrechtstreekse schade ten gevolge van informatie verstrekt via deze berekening welke onvolledig of onjuist zou blijken te zijn.