Evolutie van uw elektriciteitsfactuur in 2021

Door de wijzigingen aan het uitsluitend nachttarief nemen de distributienettarieven voor de meeste uitsluitend nachtklanten in 2021 toe. Een gezin met een uitsluitend nachtverbruik van 5.500 kWh/jaar bovenop een dag- en nachtverbruik van 3.500 kWh/jaar betaalt gemiddeld 679 euro aan distributienettarieven voor elektriciteit in 2021. Dat is ongeveer evenveel als in 2018.  

De situatie verschilt afhankelijk van uw woonplaats en de distributienetbeheerder die daar actief is. 

Herbekijk uw voorschotfacturen

Om een hoge afrekeningsfactuur te vermijden, raden we u aan om het bedrag van uw maandelijkse voorschotfacturen in 2021 te herbekijken. Neem hiervoor contact op met uw energieleverancier. Hij kan op basis van uw verbruik in de vorige afrekeningsfactuur inschatten in welke mate het maandelijks voorschotbedrag best kan aangepast worden.  

Premies voor gezinnen met uitsluitend nachtverbruik

De Vlaamse Regering voorziet sinds begin 2021 verhoogde tegemoetkomingen voor gezinnen met uitsluitend nachttarief die investeren in isolatie of een alternatief verwarmingssysteem.  

Voor meer informatie hierover kan u terecht bij VEKA of op de website vlaanderen.be

Veelgestelde vragen over afbouw uitsluitend nachttarief

Moet ik nu het uitsluitend nachttarief wordt afgebouwd zo snel mogelijk investeren in een ander verwarmingssysteem?

De impact van de afbouw van het uitsluitend nachttarief hangt sterk af van uw individuele situatie. 

Met behulp van onze tips kan u de impact op uw elektriciteitsfactuur in 2021 zelf inschatten. In de zomer van 2021 brengen we een simulator online waarmee u ook de impact van de invoering van het capaciteitstarief in 2022 kan berekenen.   

Afhankelijk van het resultaat hiervan kan het interessant zijn om contact op te nemen met uw installateur en te bespreken welke mogelijkheden er zijn voor uw specifieke situatie. De Vlaamse Regering voorziet sinds begin 2021 verhoogde tegemoetkomingen voor gezinnen met uitsluitend nachttarief die investeren in isolatie of een alternatief verwarmingssysteem.