Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites. Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Werking van een terugdraaiende teller

Soms verbruikt u niet alle elektriciteit die door uw zonnepanelen opgewekt wordt. Stel dat u bijvoorbeeld tijdens een zonnig weekend niet thuis bent. Dan stroomt de overtollige elektriciteit naar het openbare net.

Het omgekeerde is ook mogelijk. ’s Nachts wekken uw zonnepanelen geen elektriciteit op, maar verbruikt u wel elektriciteit als u bijvoorbeeld het licht aandoet. Soms moet u dus elektriciteit van het net afnemen.

Een terugdraaiende teller telt in 2 richtingen:

  • Als u elektriciteit van het net verbruikt, stijgt uw meterstand.
  • Als u overtollige elektriciteit op het net injecteert, daalt uw meterstand.

Geen vergoeding voor elektriciteit die u 'teveel' produceerde

Dankzij een terugdraaiende teller zult u besparen op uw jaarlijkse factuur. Elke geïnjecteerde kWh elektriciteit compenseert namelijk een kWh die u op een ander moment van het net afneemt.

Hou er rekening mee dat u geen vergoeding krijgt voor elektriciteit die u ‘teveel’ produceerde. Als u meer produceerde dan u verbruikte, zal uw factuur worden opgemaakt alsof u 0 kWh hebt verbruikt. Uw meterstand op het moment van de opname is het nieuwe vertrekpunt. Met deze meterstand zal uw meterstand een jaar later vergeleken worden.

Het afronden gebeurt elke tariefperiode: een overschot op de dagteller mag niet in mindering gebracht worden van de nachtteller. Een enkelvoudig uurtarief  kan daarom voordeliger zijn.

> Wat als u merkt dat uw teller niet terugdraait?
> Ontvangt u een vergoeding voor overtollige elektriciteit?
> Waarop moet u letten als u overschakelt naar een enkelvoudige teller?

Tags