Vergoeding overtollige elektriciteit?

Dankzij een terugdraaiende teller zult u besparen op uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur. Elke geïnjecteerde kWh elektriciteit compenseert namelijk een kWh die u op een ander moment van het net afneemt.

Hou er rekening mee dat u geen vergoeding krijgt voor elektriciteit die u ‘teveel’ produceert. Als u meer produceert dan u verbruikt, zal uw factuur worden opgemaakt alsof u niets hebt verbruikt. Uw meterstand op het moment van de opname is het nieuwe vertrekpunt. Met deze meterstand zal uw meterstand een jaar later vergeleken worden.

Het afronden gebeurt elke tariefperiode: een overschot op de dagteller mag niet in mindering gebracht worden van de nachtteller. Een enkelvoudig uurtarief  kan daarom voordeliger zijn.

U kunt deze situatie vermijden door niet meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig om in uw eigen verbruik te voorzien. U houdt bovendien best nog wat ruimte over om elektriciteit te besparen (elektrische toestellen worden met de tijd energiezuiniger).

Er bestaat een alternatief, maar dat is financieel niet interessant. U kunt -op eigen kosten- een zogenaamde injectiemeter laten installeren. Zo meet u enerzijds elektriciteit die u verbruikt van het net en anderzijds elektriciteit die u injecteert. Beide meters zullen dus stijgen.

  • Voor elektriciteit die u afneemt, moet u betalen. Deze kunt u dus niet meer compenseren met overtollige stroom van uw zonnepanelen op een ander moment.
  • Vermits er slechts één toegangspunt voor prosumenten is, kunnen zij in tegenstelling tot andere producenten hun energie niet vermarkten
Vreg is de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt
Heeft u een vraag? Mail of bel 1700