Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten licht om in elektriciteit die u meteen kunt gebruiken.

Een fotovoltaïsche installatie (PV-installatie) bestaat uit de zonnepanelen zelf, een montagesysteem om de panelen op het dak te plaatsen, bekabeling en minstens één omvormer die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom.

Na de omvormer moet een productiemeter of groenestroommeter worden geplaatst die de elektriciteit meet die de zonnepanelen opwekken. Op basis van deze meterstanden worden groenestroomcertificaten toegekend. Opgelet: Nieuwe zonnepanelen van maximaal 10 kW die gekeurd werden op 14 juni 2015 of later, komen niet meer in aanmerking voor groenestroomcertificaten. 

Na de productiemeting kan de opgewekte elektriciteit ter plaatse verbruikt worden door uw televisie, wasmachine, verlichting, ... Overtollige stroom wordt naar het net gestuurd.

’s Nachts, op donkere dagen of op momenten dat u veel verbruikt, gebruikt u indien nodig ook nog stroom van het net. De stroom die van en naar het net gaat, wordt gemeten door de facturatie- of injectiemeter (“elektriciteitsmeter” in de figuur hieronder). Deze teller draait terug wanneer uw zonnepanelen meer produceren dan u verbruikt.

Een vraag over dit onderwerp?

Meer info op www.energiesparen.be
Neem contact op via info@vea.be of bel gratis naar 1700.

Vreg is de Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt
Heeft u een vraag? Mail of bel 1700